Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pr-offensief moet geesten rijp maken voor schaliegas

Groen

ANP/redactie

Gas uit de waterkraan. Beeld uit de documentaire Gasland.

De weerstand tegen boren naar schaliegas groeit. Het is milieuonvriendelijk en zelfs gevaarlijk, zeggen tegenstanders. Het Britse bedrijf Cuadrilla dat in Noord-Brabant wil boren naar schaliegas, opent de tegenaanval.

Cuadrilla heeft een pr-bureau ingeschakeld en omwonenden, journalisten en politici uitgenodigd om te komen kijken naar de 'veelbelovende' eerste proefboringen van het bedrijf aan de Engelse westkust. "Het is tijd voor ons tegenoffensief. We hadden deze weerstand beter moeten zien aankomen'', erkende directeur en geoloog Henk Duyverman deze week in Engeland.

Cuadrilla heeft al vanaf eind 2009 een concessie om in Noord-Brabant naar schaliegas te gaan boren en voelt zich gesteund door het kabinet. Boxtel en Haaren zijn uitgekozen als de beste locaties. De gemeente Boxtel heeft al een bouwvergunning afgegeven en het bedrijf kan daar op een industrieterrein in principe beginnen met boren, maar plotseling komt de wind vol van voren.

Het bedrijf vecht tegen de angstaanjagende beelden uit de gelauwerde documentaire Gasland, die gaat over eerste ervaringen met de onconventionele gaswinning in de Verenigde Staten. In de film laten omwonenden zien dat water én gas uit hun keukenkraan komt. Met een klein vuurtje laten ze het water branden.

In Engeland ontstond op 1 april letterlijk opschudding door een aardbeving in de buurt van de proefboring. Cuadrilla legde de werkzaamheden uit voorzorg korte tijd stil, maar het bedrijf zegt dat er geen enkel verband bestaat tussen de aardschok en de activiteiten op de twee boorlocaties rondom Blackpool (ongeveer 50 kilometer ten noorden van Liverpool). In de landelijke en verlaten omgeving van de Engelse plaats is de 26 meter hoge boorinstallatie momenteel met een tweede proefboring bezig. Als een 'boze bij' gromt de boor dag en nacht door. Klachten van omwonenden krijgt Cuadrilla niet, zegt drilling supervisor James Whitham.

In Haaren manifesteerde zich de Noord-Brabantse weerstand voor het eerst. Omwonenden hebben zich verenigd tegen de plannen om in een weiland langs de N65 te boren. De wethouder die eerst positief reageerde, is inmiddels bijzonder gereserveerd en twijfelt of hij een bouwaanvraag moet honoreren. Tegen de proefboring in Boxtel lopen nog twee rechtszaken. En meest recentelijk begonnen ook het drinkwaterbedrijf BrabantWater en de provincie zich te roeren.

"Onconventioneel maakt onbemind. Zelfs het M-woord is gevallen'', merkt Duyverman op. Het M-woord staat voor moratorium, opschorting van de activiteiten door de politiek. En hoewel er vrijwel niets is dat Cuadrilla nog kan tegenhouden, wil het bedrijf onder deze omstandigheden liever niet aan de slag in Brabant, onthult Duyverman.

Er zijn gesprekken geweest met tien gemeenten tussen Den Bosch en Eindhoven, maar Haaren is voor Cuadrilla nu eenmaal de 'mooiste locatie' in Brabant en het bedrijf wil alles doen om politiek en bewoners te overtuigen van de goede bedoelingen en de kansen.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel