Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pleidooi voor behoud Groene Hart

Groen

Zonsopgang boven een weiland in Bodegraven, het middelpunt van het Groene Hart © ANP

Het Groene Hart moet weer een nationaal landschap worden. Woningbouwprogramma's in het open gebied in de Randstad moeten met het oog op de vergrijzing naar beneden worden bijgesteld en de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen moet tegen het licht worden gehouden.

Daarvoor pleiten bijna 100 instellingen op het gebied van natuur, cultuur en landschap in een manifest dat de stichting Groene Hart maandag openbaar heeft gemaakt. Het manifest is opgesteld met het oog op de verkiezingen en de daaropvolgende kabinetsformatie.

Volgens de ondertekenaars is de Randstad gebouwd rondom het Groene Hart. 'Daarmee bezit de Randstad als landelijke economische trekker een kwaliteit die maar weinig metropolen in de wereld bieden: een landschappelijk fraai en ecologisch waardevol hart', aldus het manifest. Het Rijk moet dit gebied als geheel blijvend ondersteunen en beschermen. Op dit moment hebben tal van onderdelen van het Groene Hart te maken met bezuinigingen op natuur of cultuur.

Tot de ondertekenaars behoren onder andere de ANWB, Natuurmonumenten, De 12 Landschappen, historische verenigingen en milieuwerkgroepen. Zij vinden dat de planologische grenzen van het Groene Hart niet verder mogen worden aangetast. Voor onderdelen als de Oude Hollandse Waterlinie, monumenten en bijzondere natuurgebieden moet extra bescherming worden ingesteld.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie