Pleidooi voor behoud Groene Hart

groen

Zonsopgang boven een weiland in Bodegraven, het middelpunt van het Groene Hart © ANP

Het Groene Hart moet weer een nationaal landschap worden. Woningbouwprogramma's in het open gebied in de Randstad moeten met het oog op de vergrijzing naar beneden worden bijgesteld en de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen moet tegen het licht worden gehouden.

Daarvoor pleiten bijna 100 instellingen op het gebied van natuur, cultuur en landschap in een manifest dat de stichting Groene Hart maandag openbaar heeft gemaakt. Het manifest is opgesteld met het oog op de verkiezingen en de daaropvolgende kabinetsformatie.

Volgens de ondertekenaars is de Randstad gebouwd rondom het Groene Hart. 'Daarmee bezit de Randstad als landelijke economische trekker een kwaliteit die maar weinig metropolen in de wereld bieden: een landschappelijk fraai en ecologisch waardevol hart', aldus het manifest. Het Rijk moet dit gebied als geheel blijvend ondersteunen en beschermen. Op dit moment hebben tal van onderdelen van het Groene Hart te maken met bezuinigingen op natuur of cultuur.

Tot de ondertekenaars behoren onder andere de ANWB, Natuurmonumenten, De 12 Landschappen, historische verenigingen en milieuwerkgroepen. Zij vinden dat de planologische grenzen van het Groene Hart niet verder mogen worden aangetast. Voor onderdelen als de Oude Hollandse Waterlinie, monumenten en bijzondere natuurgebieden moet extra bescherming worden ingesteld.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie