Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Patenten op gekruiste groenten zijn niet langer mogelijk

Home

Emiel Hakkenes

Het Europees Parlement heeft besloten dat het Europees Octrooibureau moet stoppen met het verlenen van octrooien op varianten van groente en fruit. © ANP

Een minder waterige tomaat of broccoli met extra veel antioxidanten – zulke resultaten van plantenveredeling kunnen in de EU voortaan geen patent meer krijgen. Het Europees Parlement heeft besloten dat het Europees Octrooibureau moet stoppen met het verlenen van octrooien op varianten van groente en fruit.

Sinds twee jaar stond het Europees Octrooibureau het patenteren van groentevarianten toe, maar volgens het Europarlement is dat een verkeerde uitleg van de octrooiregels. Het verlenen van patenten betekent namelijk het einde van het klassieke kwekersrecht, dat stelt dat kwekers en veredelaars groenten steeds verder kunnen doorontwikkelen. Op die manier ontstaan er door kruisingen veel verschillende varianten, wat garant staat voor sterke en duurzame voedselgewassen die kunnen groeien onder de meest uiteenlopende omstandigheden en bijvoorbeeld bestand zijn tegen droogte en plantenziekten.

Lees verder na de advertentie
Patenten betekenen het einde van het klassieke kwekersrecht

De Nederlandse Europarlementariërs Huitema (VVD) en Belder (SGP) waren van meet af aan tegen het patenteren van groente en fruit. Zij verwachtten dat zulke patenten zullen leiden tot commerciële bulkproductie die weer voor verschraling zorgt. Ook vrezen zij dat voedselproducten niet voor iedereen toegankelijk zullen zijn als ze het exclusief eigendom zijn van één bedrijf. Multinationals als het Amerikaanse Monsanto en het Zwitserse Syngenta hebben inmiddels patent gekregen op de minder waterige tomaat en de broccoli met extra veel antioxidanten.

Nederland telt veel veredelingsbedrijven die veel hinder ondervinden van het verlenen van zulke patenten. Branchevereniging voor bioboeren Bionext is verheugd met het besluit van het Europees Parlement. “Dit is echt een succes voor alle burgers, maatschappelijke organisaties en politici die zich gezamenlijk inzetten om een einde te maken aan patenten op onze voedselgewassen", aldus woordvoerster Maaike Raaijmakers. Bionext houdt wel een slag om de arm, omdat de uitspraak nog moet worden omgezet in wetgeving. “Reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen.”

Het blijft in de EU wel mogelijk om patent te krijgen op een groente- of fruitvariant die is verkregen door genetische modificatie.

Deel dit artikel

Patenten betekenen het einde van het klassieke kwekersrecht