Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onderzoek: wasmachine-leasers zijn duurzamer dan wasmachine-bezitters

Groen

Redactie

Volgens de Gender Equality Index bestaat de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen nog steeds. © Thinkstock

Als je mensen een wasmachine geeft en hen per wasbeurt laat betalen, dan draaien ze minder vaak een was dan met een machine die hun eigendom is. En maak je de prijs van een wasbeurt afhankelijk van de temperatuur, dan ga ze minder heet wassen dan ze deden. 

Dat is geen veronderstelling, het is proefondervindelijk bewezen door onderzoekers van de TU Delft, onder leiding van assistant-professor Nancy Bocken. Hun lab was een onderneming die ze twee jaar geleden zelf hebben opgericht: Homie, een Delftse spin-off die het huishouden wil verduurzamen door mensen te laten betalen voor het gebruik van apparatuur en niet voor de aanschaf. 

Lees verder na de advertentie

Er zijn vermoedens en veronderstellingen dat mensen een auto die ze delen minder gebruiken dan een auto die ze bezitten, en dat er met één boor veel meer gaten worden gemaakt als de boormachine wordt gedeeld. Maar hard experimenteel bewijs is nog schaars. De Delftse onderzoekers volgden daarom de klanten van Homie in hun gedrag. 

Homie installeert een wasmachine bij je thuis. Op de machine zit een teller. Je betaalt per wasbeurt en afhankelijk van de temperatuur: 1,13 euro voor een koude was, 1,69 voor een kookwas.

Na de komst van Homie daalde inderdaad het aantal wasbeurten, van gemiddeld 15 in de maand naar 12. Bovendien daalde de gemiddelde wastemperatuur. Tweemaal winst voor het milieu dus. Maar een merkwaardig verdienmodel voor een onderneming die wasmachines inkoopt en die vervolgens per wasbeurt verhuurt. Hoe minder er gewassen wordt, hoe minder omzet voor die onderneming. Maar, zeggen de oprichters van Homie, onze machines gaan langer mee en zorgen op langere termijn voor een stabiele, duurzame omzet.

Lees ook:

Waarom niemand over een paar jaar nog een elektrische auto koopt

Moet ik haast maken als ik nog een elektrische auto wil kopen? Het lijkt er veel op. Want over een jaar of tien, sommigen zeggen zes, is een eigen auto iets van het verleden

Liever een overheid die goed gedrag afdwingt dan een die alle keuzes aan de consument laat

De suggestie dat het aan de consument ligt als deze planeet haar ondergang tegemoet gaat me enorm te irriteren, schrijft Leonie Breebaart. 'Het lijkt almaar meer een afleidingsmanoeuvre om overheid en bedrijfsleven buiten beeld te houden. Natuurlijk is het vervelend als vliegtickets duurder worden, maar het innerlijk conflict tussen homo ethicus (red de planeet) en homo-economicus (zo’n ticket laat je niet liggen) voelt inmiddels als een veel zwaardere last.

Deel dit artikel