Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onderhoud van de natuur is een overheidstaak

Groen

Jan Jaap de Graeff, Hank Bartelink en directeur Natuurmonumenten en directeur de 12Landschappen

© ANP
Opinie

De rijksoverheid heeft niet genoeg geld om de natuur te onderhouden, waarschuwde directeur Walter Kooij van het Nationaal Groenfonds (Podium, 13 augustus). Kooij voorspelt dat dat geldgebrek langdurig is.

Wij delen die zorg. Begin dit jaar stemde de Tweede Kamer in met een ongekende bezuiniging van twee derde op het natuurbudget en met het halveren van de ambitie om een aaneengesloten netwerk van natuurgebieden te realiseren. Dat leerde ons dat natuurbescherming nog meer op eigen kracht moet opereren. Natuurmonumenten en de twaalf provinciale landschappen zijn private partijen. Naast iedere euro subsidie steken we twee euro uit eigen zak in de natuur. We gaan het uiterste doen om nog meer geld uit de markt te halen.

Dat betekent niet dat de overheid op haar handen kan zitten. Natuuronderhoud en het realiseren van aaneengesloten natuurgebieden zijn overheidstaken. Van de oorspronkelijke soortenrijkdom in ons land is nog geen 15 procent over. In Europa is dit 50 procent, wereldwijd 70 procent. De bebouwde oppervlakte in Nederland is de afgelopen 100 jaar verzesvoudigd. Ook recreëren steeds meer Nederlanders in de natuur om een balans te vinden met de dagelijkse drukte.

Gelukkig lijkt dit besef door te dringen in politiek Den Haag. De 200 miljoen voor natuur in het Lenteakkoord was een goede eerste stap. Ook de verkiezingsprogramma's van een aantal politieke partijen zijn hoopvol. Natuurlijk begrijpen wij dat ieder beleidsterrein in deze economische moeilijke tijden moet inleveren, ook natuurbeleid. Beknibbel dan niet op ambitie, maar neem meer tijd om tot aaneengesloten natuur te komen. Dat is goed voor plant en dier, maar ook voor gezondheid en economie.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie