Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuw zonneraam zorgt voor stroom, verkoeling én verwarming

Groen

Vincent Dekker

De doorzichtige zonnepanelen van Lumiduct leveren stroom én zorgen ervoor dat het binnen minder warm wordt. © Wellsun
column

Gebouwen energieneutraal maken is de grote uitdaging van de nabije toekomst. Het Delftse Wellsun hoopt daar met zijn Lumiductpanelen een forse bijdrage aan te leveren.

Glazen kantoorgevels zijn populair. Ze zien er modern uit, laten licht naar binnen en helpen op koude dagen bij de verwarming. Maar in de zomer maken ze het binnen al snel veel te warm en moet er gekoeld worden. Bovendien kan men binnen best met wat minder licht toe.

Lees verder na de advertentie

Die combinatie van 'te warm en onnodig licht' bracht de Delftse startup Wellsun op het idee een speciaal Canadees zonnepaneel geschikt te maken voor kantoorgevels. Het bedrijf Morgan Solar heeft panelen ontwikkeld waarin het zonlicht wordt geconcentreerd en met 700-voudige intensiteit op een zonnecel ter grootte van een zandkorreltje valt. Die cel is heel efficiënt en daardoor haalt het paneel al rendementen van zo'n 30 procent, terwijl zelfs ruim 40 procent haalbaar moet zijn. Voorwaarde is wel dat de panelen met een motortje voortdurend recht op de zon gericht worden.

Omdat de panelen licht doorlaten, kunnen ze voor het raam worden geplaatst zonder dat het binnen donker wordt

De zonnecellen zijn echter ook zeer kostbaar en kunnen qua prijs niet zonder meer concurreren met traditionele zonnepanelen. Maar Wellsun zag een tweede toepassing die het financiële rendement flink opkrikt. Omdat de zonnecellen zo klein zijn, lijkt een Lumiductpaneel vooral een glasplaat met allemaal lichtdoorlatende cirkels erop getekend. En doordat ze veel licht doorlaten, kunnen ze voor grote raampartijen worden geplaatst zonder dat het binnen donker wordt. Maar ze houden genoeg licht tegen om in de zomer voor verkoeling te zorgen. Een energievretende airco is niet meer nodig. 

Het idee van de verkoelende zonnepanelen wordt sinds kort ook in de praktijk getest. Het verhuisbedrijf Mondial Movers in Alblasserdam heeft sinds eind vorige maand de primeur van Lumiductpanelen voor zijn gevel.

Met de afvalwarmte van de panelen kan een kantoor in koude tijden worden verwarmd

Zelf produceren de panelen naast stroom overigens ook 'afvalwarmte'. Als je de panelen plaatst in een schacht van glas, kan die warmte in combinatie met een warmtewisselaar en een ondergrondse warmtebron worden benut voor verwarming in koude tijden. Zo komt het energieneutrale kantoor steeds dichterbij. 

Lees ook: Alkmaarse studenten laten gebouwen warmte en koude ruilen

In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Deel dit artikel

Omdat de panelen licht doorlaten, kunnen ze voor het raam worden geplaatst zonder dat het binnen donker wordt

Met de afvalwarmte van de panelen kan een kantoor in koude tijden worden verwarmd