Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlanders willen groene stroom van eigen bodem

Groen

Amber Dujardin

Een windpark in de Noordzee. © anp

Van Schiermonnikoog tot Limburg: in heel Nederland is groene stroom populair, constateert Pricewise. In opdracht van BNR analyseerde de energievergelijker honderdduizenden orders van consumenten die sinds 2010 van leverancier wisselden. Wat blijkt? Van alle provincies ging gemiddeld 65 procent van de overstappers voor groene energie.

De Zeeuwen en Limburgers gaan met respectievelijk 82 en 81 procent op kop. Al is dat vooral te danken aan de gunstige prijzen, denkt Pricewise. "De groene stroom- en gascontracten steken in die provincies net wat gunstiger af bij die van andere leveranciers", zegt Ap van den Berg van Pricewise. "De prijs blijft nog altijd leidend in de keuze van consumenten voor hun energiecontract."

Was groene stroom in 2010 nog flink duurder dan zijn grijze broer, inmiddels komen de prijzen steeds dichter bij elkaar. Dat consumenten niet langer meer hoeven te betalen voor de groene variant, gaf de belangstelling de afgelopen jaren een flinke zwieper.

Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de Nederlandse economie. "Sinds een half jaar hebben we een speciale filter op onze site voor groene stroom uit Nederland. Die is erg populair onder bezoekers", zegt Ap van den Berg. "Het is wat vroeg om daar harde conclusies aan te verbinden, maar ik denk dat die trend de komende tijd doorzet. Het is tegenwoordig hip om te weten waar je stroom precies vandaan komt, net zoals met eten. Zo'n verhaal doet het ook goed in de privésfeer. Er komen steeds meer wind- en zonneparken in Nederland, dus op korte termijn wordt groene energie waarschijnlijk nog goedkoper."

Deel dit artikel