Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nationaal dieet goed voor mens en natuur

Groen

Max van der Heijden

Een traditionele Australische bush barbecue in Sydney. Vooral in landen als Australië en Amerika, waar veel vlees wordt gegeten, is veel milieuwinst te behalen. © AFP

Gezond eten is beter voor het milieu. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. 

Voor het onderzoek legden de onderzoekers nationale richtlijnen voor voeding, zoals bijvoorbeeld de Schijf van Vijf, van 37 landen naast het gangbare eetpatroon van die landen. De milieu-impact van de diëten werd op drie manieren gemeten: CO2-uitstoot, de hoeveelheid grond die nodig is om het voedsel te produceren en de biodiversiteit van het water.

Lees verder na de advertentie

Het positieve effect van een nationale voedingsrichtlijn op het milieu is het grootst in de meest welvarende landen. Dat komt met name door het advies om meer groente en minder vlees te eten. Vooral in landen als Australië en Amerika, waar veel vlees wordt gegeten, is veel milieuwinst te behalen. Ook Nederlanders eten nog te veel vlees.

Vlees

In sommige landen, zo stellen de onderzoekers, pakt de nationale voedingsrichtlijn juist negatief uit voor het milieu. Dit geldt voor India en Indonesië, waar een hogere vleesconsumptie wordt aangeraden om eiwittekort en ondervoeding te voorkomen.

De productie van voedsel is een zware last voor het milieu en die last groeit. Dat schrijven de onderzoekers. Naar schatting gebruikt voedselproductie een derde van de wereldwijde landmassa, veroorzaakt het zo’n 19 tot 29 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot. Tevens kan voedselproductie ten koste gaan van de biodiversiteit in water. In hun rapport noemen de onderzoekers nationale voedingsrichtlijnen een belangrijke maatregel om de milieu-impact van voedselproductie te beperken. 

Lees ook: Wat betekent dat nou écht, verantwoord eten?

Deel dit artikel