Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Minister Schouten: Zeehonden alleen helpen bij verwonding door de mens

Groen

ANP

Een zieke zeehond in een zeehondenopvang in Stellendam. © ANP

Zeehonden moeten in principe niet meer worden opgevangen, behalve als ze gewond zijn door menselijk handelen. Voortaan zou ‘handen af’ moeten gelden voor zieke of gestrande dieren. Ook moet de opvang professioneler.

Minister Carola Schouten (natuur) sluit zich hiermee aan bij de adviezen van een commissie die onderzoek deed naar de zeehondenopvang. Schouten benadrukt dat het goed gaat met de zeehond. Er is een gezonde populatie van ongeveer 14.000 dieren in de Nederlandse wateren. De huidige zeehondenopvangcentra en vrijwilligers hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Maar nu de populatie weer gezond en gegroeid is, ontstaat een nieuwe situatie, aldus Schouten. Ze wil nu samen met provincies en opvanglocaties snel een zeehondenakkoord met spelregels sluiten.

Lees verder na de advertentie

Het Zeehondencentrum Pieterburen is blij dat de minister zich heeft uitgesproken over de adviezen van de commissie. “We kunnen nu echt gaan werken aan een modern wetenschappelijk gefundeerd opvangbeleid. Dat de minister zich kan vinden in de adviezen, is voor ons een steun in de rug”, zegt directeur Niek Kuizenga.

Advies: 'Laat huilende zeehondenpup 24 uur liggen'

Het gaat goed met de zeehond, dus opvangcentra zouden veel minder dieren moeten opvangen. Dat stelde de Wetenschappelijke Adviescommissie Zeehondenopvang (WAZ) in maart in een advies aan minister Schouten van landbouw.

Deel dit artikel