Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Minder broeikasgas grote bedrijven dankzij WNF-programma

Groen

Redactie

© ANP

De samenwerking tussen het Wereld Natuur Fonds (WNF) en grote bedrijven als Eneco, KPN, Nokia Siemens en Coca-Cola werpt vruchten af. Dankzij gemaakte afspraken hebben de bedrijven in de periode 1999 tot en met 2011 aanzienlijk minder kooldioxide uitgestoten, het gas dat bijdraagt aan het broeikaseffect.

Onderzoeksbureau Ecofys becijferde dat in 10 jaar 100 miljoen ton CO2 is bespaard. In Nederland komt jaarlijks z'n 180 miljoen ton broeikasgassen vrij.

De samenwerking tussen de bedrijven en het WNF, het zogeheten Climate Savers-programma, begon in 1999. Eneco was in 2010 de eerste Nederlandse deelnemer. De verwachting is dat dankzij Climate Savers in 2020 ruim 350 miljoen ton CO2 minder is uitgestoten. Dat is net zo veel als de jaarlijkse uitstoot van kooldioxide in Spanje. Als andere grote bedrijven het voorbeeld volgen, kan dat jaarlijks zelfs oplopen van 500 tot 1000 miljoen ton, aldus het WNF.

Staalindustrie
De organisatie werkt nog niet met alle economische sectoren samen aan het verminderen van de uitstoot. Zo zijn er bijvoorbeeld nog geen afspraken met de staalindustrie.

De onderzoeksresultaten worden woensdag bekendgemaakt tijdens de internationale Climate Savers-conferentie, die in het teken staat van het 50-jarig bestaan van het WNF. In Rotterdam praten vertegenwoordigers van bedrijven over praktijkvoorbeelden van energiebesparing, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en duurzame energie.

Florerende groene economie
WNF-directeur Johan van de Gronden is blij met de resultaten van de samenwerking. 'Bij een verstandig overheidsbeleid kunnen we de energie- en klimaatproblematiek gewoon de baas. We hebben de sleutel in handen voor een florerende groene economie. Bedrijven hebben dat al lang in de smiezen. Het wordt hoog tijd dat politici dat ook inzien.'

Deel dit artikel