Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Microsoft voert beleid 'de vervuiler betaalt' intern door

Groen

Redactie

Activisten van Greenpeace riepen Microsoft in april op om in de datacentres gebruik te gaan maken van schone energie. © AFP

Softwaregigant Microsoft wil binnen het jaar volledig klimaatneutraal zijn. Niet door de uitstoot te compenseren, zoals veel andere bedrijven doen, maar door de eigen afdelingen een prijs voor hun uitstoot op te leggen.

"Bij het begin van fiscaal jaar 2013 (dat op 1 juli start), zal Microsoft klimaatneutraal worden over al onze operaties, inclusief datacentra, softwarelab's, luchttransport en kantoorgebouwen", schrijft operating officer Kevin Turner in een persbericht.

Het bedrijf kiest voor een interne CO2-taks, die door alle afdelingen in meer dan honderd landen betaald zal moeten worden. Op die manier worden alle geledingen van het bedrijf verplicht over hun eigen klimaatafdruk na te denken, inclusief de klimaatintensieve datacentra.

Alle afdelingen worden zo gestimuleerd om op zoek te gaan naar een meer efficiëntere werkwijze, lager brandstofgebruik en klimaatvriendelijk transport. De overblijvende CO2-uitstoot wordt gecompenseerd via de aankoop van CO2-kredieten."Ik ben vooral enthousiast over dat deel van het plan", schrijft Turner, "dat klimaatbewustzijn stimuleert in elk onderdeel van ons bedrijf over de hele wereld."

Voorbeeld
Vanaf 1 juli moeten alle afdelingen de kosten van CO2-uitstoot integreren in hun begroting. Ze betalen een bedrag per ton CO2, geld dat in een centraal fonds gestort wordt waarmee Microsoft CO2-kredieten of hernieuwbare energie kan aankopen.

Microsoft hoopt met de beslissing ook andere bedrijven in de sector aan te zetten hetzelfde te doen. "We zijn er ons van bewust dat we niet het eerste bedrijf zijn dat klimaatneutraal wil worden, maar we hopen dat onze beslissing andere bedrijven, groot en klein, kan aanmoedigen om te kijken wat zij kunnen doen om dit belangrijke probleem op te lossen."

Deel dit artikel