Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Macron: De wereld is bezig de klimaatstrijd te verliezen

Groen

Redactie

President Macron spreekt op de 'One Planet Summit' in Parijs. © REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron heeft in Parijs in een toespraak voor wereldleiders, topmensen uit het bedrijfsleven en milieudeskundigen gezegd dat de wereld bezig is de strijd tegen klimaatverandering te verliezen. "We gaan niet snel genoeg. We moeten allemaal in actie komen", zei Macron tijdens de 'One Planet Summit' in Parijs.

De top markeert het tweejarig bestaan van het Akkoord van Parijs en heeft als doel om de internationale gemeenschap aan te sporen om de klimaatdoelen van het akkoord te bereiken. Die heeft een knauw gekregen doordat president Donald Trump de VS heeft teruggetrokken uit het klimaatakkoord.

Lees verder na de advertentie
38 staten in de VS hebben zich verplicht tot het reduceren van de emissie van broeikasgassen

Afgesproken werd toen de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd te beperken tot minder dan 2 graden Celsius. Dat gaat met de plannen die er nu liggen niet lukken. Die duiden op zeker drie graden warmer.

John Kerry gaf Macron hoop op verbetering. De Amerikaanse ex-minister van buitenlandse zaken benadrukte dat de VS de bestaande klimaatdoelstellingen kunnen halen ondanks Trump. Hij wees op de betrokkenheid van Amerikaanse staten en bedrijven. De VS beloofden ten tijde van president Obama de emissie van broeikasgassen voor 2025 met 26 procent te reduceren. Kerry zei dat 38 staten zich daartoe hebben verplicht.

Verscheidene ondernemingen gaven in Parijs aan hun verantwoordelijkheid te zullen nemen. Het Franse AXA-concern, een grote verzekeringsgroep, liet bijvoorbeeld weten geen nieuwe kolencentrales meer te zullen verzekeren. De Wereldbank levert na 2019 geen financiering meer voor de ontsluiting en het in productie brengen van olie- en aardgasvelden.

Lees ook:
Nederland stemt nu écht in met klimaatakkoord
Trump zet afspraken 'Parijs' bij het grofvuil, maar hoe precies?
- Veel staten hebben allang eigen klimaatbeleid, los van Trump

Deel dit artikel

38 staten in de VS hebben zich verplicht tot het reduceren van de emissie van broeikasgassen