Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Luipaardpijlstaartrog houdt date na twee jaar voor gezien

Groen

Joop Bouma

© iStock

Het had zo mooi kunnen zijn, maar de liefde tussen een Arnhemse luipaardpijlstaartrog en een alleenstaand vrouwtje van gelijke soort is niet ontloken. Er was geen klik. 

Aan de omgeving heeft het niet gelegen: twee jaar lang heeft de Gelderse rog in het aquarium van Legoland in het Britse Windsor kunnen ruiken aan het vrouwtje. Maar het is niets geworden. Gistermiddag is de rog eenzaam teruggekeerd naar het koraalrif-aquarium Burgers' Ocean.

Lees verder na de advertentie

Eind 2015 stuurde curator Max Janse van Burgers' Ocean naar 400 publieke aquaria een contactadvertentie voor zijn rog. Vanuit Legoland kreeg hij meteen een reactie. Kort daarna ging de Arnhemse rog (van het soort Himantura uarnak) op transport naar Windsor. Maar zelfs na twee jaar geduld bleek dat er geen enkele chemie was tussen beide roggen.

Heel lastig 

Het blijkt heel lastig om voor deze tropische roggensoort, die slechts in weinig aquaria gehouden wordt, paartjes bij elkaar te halen. Het is al moeilijk om de juiste soort te determineren, want van luipaardpijlstaartroggen zijn er drie soorten die sprekend op elkaar lijken. Met het oog op een genetisch gezonde dierentuinpopulatie voor de toekomst mogen alleen dieren van dezelfde soort met elkaar jongen krijgen.

Burgers' Zoo staat internationaal bekend om de succesvolle kweek van diverse haaien- en roggensoorten. Het Arnhemse dierenpark is de grootste kweker van gevlekte adelaarsroggen ter wereld. Ook de Europese populatie van grijze pijlstaartroggen en blauwgevlekte pijlstaartroggen telt veel dieren met Arnhems bloed in de aderen. Janse zoekt verder, hij hoopt nog altijd dat ergens een geschikt vrouwtje wacht op zijn Arnhemse rog.

Deel dit artikel