Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Limburgs bedrijf verdacht van mestfraude

Groen

Emiel Hakkenes

© Luuk van der Lee

Justitie heeft voor 14 miljoen euro beslag gelegd op bankrekeningen en woningen van drie bestuurders van een biovergistingsinstallatie in Limburg. Zij worden verdacht van mestfraude en fraude met subsidies. Ook is er beslag gelegd op bedrijfsrekeningen.

In een biovergistingsinstallatie kan dierlijke mest worden afgebroken. Bij dat proces komen (bio)gassen vrij waarmee duurzame energie kan worden opgewekt. Als het proces volgens de regels gaat, kan de reststof die overblijft als mest worden gebruikt in de land- en tuinbouw.

Lees verder na de advertentie

De installatie in Limburg mag per jaar 34.000 ton afvalstoffen, waaronder dierlijke mest, in een reactor vergisten. Daar kreeg het bedrijf miljoenen subsidie voor. Justitie denkt nu dat er sinds 2013 drie keer zoveel afvalstoffen zijn vergist als toegestaan. Bovendien zouden er niet toegestane afvalstoffen zijn verwerkt, terwijl het eindproduct van de vergisting toch als mest werd verkocht aan de land- en tuinbouw. Daardoor kunnen er schadelijke stoffen in gewassen terecht gekomen zijn.

14 miljoen euro winst

De betrokkenen bij de Limburgse vergistingsinstallatie zouden op deze manier zeker 14 miljoen euro hebben verdiend. Het Openbaar Ministerie heeft de installatie stilgelegd en beslag gelegd op drie woningen in Nederland en een villa in Spanje.

Het bedrijf zou drie keer zoveel afvalstoffen vergist hebben als toegestaan

Mestfraude ontstaat doordat Nederlandse boeren meer mest produceren dan zij op het land mogen brengen. Een deel van de mest moet daarom worden afgevoerd, tegen hoge kosten.

Het Planbureau voor de Leefomgeving schatte vorig jaar dat 30 tot 40 procent van de Nederlandse mest in ‘het zwarte circuit’ zit. Boerenorganisaties vonden dat schromelijk overdreven en het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer oordeelde dat het PBL zijn schatting niet kon onderbouwen.

Toch sommeerde de Europese Commissie Nederland dit voorjaar om meer te doen om mestfraude aan te pakken. Voor 1 oktober moet minister Schouten van landbouw in Brussel een ‘handhavingsstrategie’ indienen. Als de Europese Commissie de aanpak onvoldoende vindt, kan de commissie besluiten dat Nederlandse boeren vanaf 2020 nog minder mest mogen uitrijden.

Lees ook:

Hoe zit het nou precies met die mestfraude?

Wie geen zin heeft in een dure legale afzet van zijn mest, zoekt naar goedkopere illegale wegen. Dat is misschien menselijk, maar wel frauduleus.

Nederland doet te weinig tegen mestfraude door boeren, vindt Brussel

Nederland doet onvoldoende tegen mestfraude. Het ontbreekt aan een heldere aanpak met duidelijke straffen op overtredingen van de mestwet. Dat stelt de Europese Commissie. Vanwege berichten over mestfraude berispt de commissie Nederland. 

Deel dit artikel

Het bedrijf zou drie keer zoveel afvalstoffen vergist hebben als toegestaan