Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leeft de uitgestorven Tasmaanse tijger misschien toch nog?

Home

Arjen van der Ziel

De Tasmaanse Tijger oftewel de Buidelwolf © Wikimedia

Australische dierenliefhebbers kunnen het bijna niet geloven. Maar wetenschappers gaan dit voorjaar in de wildernis van Noord-Australië serieus op zoek naar de Tasmaanse tijger, een schuw nachtdier dat al tachtig jaar uitgestorven heet te zijn. 

Aanleiding zijn meldingen van een ervaren parkwachter en een kampeerder die vaak in het gebied bivakkeert. Beiden zeggen dat ze exemplaren van de uitgestorven tijger hebben gezien. "In één geval zijn vier dieren van dichtbij waargenomen met een schijnwerper", aldus hoogleraar Bill Laurance van de James Cook University. 

Lees verder na de advertentie
Aboriginals noemen het de ma­ne­schijn­tij­ger

De Tasmaanse tijger, een roofbuideldier, ziet er op oude afbeeldingen uit als een wilde, wolfachtige hond met strepen op zijn rug. Het laatste exemplaar zou in 1936 zijn gestorven in een dierentuin op het eiland Tasmanië. Maar sommige Australiërs geloven niet dat het dier is uitgestorven. Er zijn geregeld meldingen dat het beest is waargenomen. En volgens boswachter Patrick Shears hebben ook Aboriginals het nachtdier gezien. "Zij noemen het de 'maneschijntijger'", vertelde hij aan de Britse online-krant The Independent. 

Onderzoekers gaan nu tientallen nachtcamera's plaatsen op het afgelegen Cape York-schiereiland De wetenschappers waarschuwen dat de kans groot is dat hun speurtocht niks zal opleveren, maar aan de ware gelovigen is dergelijke scepsis niet besteed. Zij putten hoop uit het verhaal van de Australische nachtpapegaai. 

Ook van die exotische groen-gele vogel werd lang vermoed dat hij was uitgestorven. Maar de laatste jaren is tot vreugde van natuurliefhebbers vastgesteld dat Australië nog wel degelijk een kleine populatie nachtpapegaaien heeft.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Aboriginals noemen het de ma­ne­schijn­tij­ger