Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Konikpaarden uit de polder zijn welkom in Spanje en Wit-Rusland

Groen

Petra Vissers

Een konikpaard in de Oostvaardersplassen. © ANP

De konikpaarden in de Oostvaardersplassen trekken de wijde ­wereld in. Van de Hollandse polder verhuist een groep van 180 dieren binnenkort naar natuurgebieden in Spanje en Wit-Rusland, waar ze de rest van hun ­leven zullen doorbrengen met andere grote grazers.

De verhuizing is onderdeel van de nieuwe strategie voor de Oostvaardersplassen, die erop neerkomt dat er minder beesten op de beschikbare vierkante meters moeten rondlopen.

Lees verder na de advertentie

De konikpaarden zijn volgens Staatsbosbeheer zeer gewenst ­in de nieuwe thuislanden. In Spanje komen ze terecht in een natuurgebied van 175 hectare en hun nieuwe buren zijn Schotse hooglanders. Het enige wat de paarden moeten doen voor hun nieuwe habitat onder de Spaanse zon? Grazen om ervoor te zorgen dat verschillende soorten welig blijven tieren. In het gebied vinden verder jeepsafari’s plaats, dus ­lachen naar het vogeltje zal ook ­gewaardeerd worden.

De echt ruige types kunnen terecht in Wit-Rusland

De echt ruige types kunnen terecht in Wit-Rusland, waar de paarden worden geplaatst in het grootste bosgebied van het land. Het Naliboksky-natuurreservaat beslaat een oppervlakte van 87.000 hectare en ook daar dreigen open gebieden door het ontbreken van grote grazers te overwoekeren.

De 25 tot 30 dieren die naar Spanje gaan, vertrekken binnenkort al. Zij krijgen hooi mee uit Nederland, zodat ze wat makkelijker kunnen wennen en omdat de natuurlijke vegegatie in het gebied nog niet goed op gang is gekomen. De grotere groep die naar Wit-Rusland gaat, zal even moeten wachten. Omdat de dieren in quarantaine moeten en het voor de merries niet fijn is om drachtig vervoerd te worden, ­vertrekken zij in juni uit de ­polder.

Lees ook:

Binnen twee uur is al het hertenvlees uit de Oostvaardersplassen op

Het vlees van de dieren die wegens overbevolking moeten worden afgeschoten is sinds dinsdag op de markt. De grote belangstelling verrast Staatsbosbeheer.

Deel dit artikel

De echt ruige types kunnen terecht in Wit-Rusland