Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Klimaatspijbelaar Jente van Bekkum: Heel gaaf om me verenigd te voelen met zoveel mensen

Groen

Noor Hellmann

Jente van Bekkum © Jörgen Caris
Ik heb een droom

‘Een droom uit mijn basisschooltijd: ik ben bevriend met een geest. Hij vertelt dat een andere geest, ooit een goede vriend van hem, nu zijn aartsvijand is. Ik ga slapen in mijn droom en opeens verschijnt die grote boze vijand, hij is als een boom zo lang. 

Hij pakt me op, steekt zijn vinger in mijn maag, proeft eraan en zegt: je hebt thee gedronken vandaag! Haha, heel bizar, maar toen vond ik het heel eng.

Lees verder na de advertentie

Ik had vaker nachtmerries die, net als deze droom, beïnvloed waren door alle Harry Potterboeken die ik las. Ik weet nog dat ik zo eens in een heel groot huis achtervolgd werd door een figuur die een combinatie was van Voldemort en een dementor.

Vroeger wilde ik graag schrijver worden, nu denk ik dat ik niet het geduld heb voor een boek

Als klein kind had ik avonturendromen, nu gaan ze vaak over het normale leven, bijvoorbeeld over een presentatie op school waar ik nerveus voor ben. Het verbaasde me dan ook dat ik nog niet zo lang geleden een soort fantasy-droom had die deed denken aan ‘The Hunger Games’. Het speelde zich af in een groot land waar goede en slechte clans, ieder met een eigen kleur, elkaar aanvielen. Het waren coole vechtscènes. Toen ik wakker werd, heb ik aantekeningen gemaakt, want ik vond het een interessant verhaalidee. Vroeger wilde ik graag schrijver worden, nu denk ik dat ik niet het geduld heb voor een boek, maar misschien wel voor een kort verhaal.

Verenigd voelen

Sinds dit jaar zit ik in de redactie van de schoolkrant. Die verschijnt drie of vier keer per jaar. Als we op kortere termijn iets willen publiceren, zetten we filmpjes en foto’s op Instagram of Facebook. Dat hebben we ook gedaan toen we op 7 februari meeliepen in de klimaatdemonstratie. Het was trouwens nog een gedoe omdat onze school eerst geen vrij wilde geven. Uiteindelijk kreeg ik met een paar anderen van de schoolkrant toestemming nadat we een mailtje hadden geschreven naar de directie. Ik had me al voorgenomen: als het niet mag, ga ik toch. Ik wilde een statement maken. Ik hou erg van dieren en vind dat de politiek niet genoeg doet voor het klimaat en de natuur. Zelf doe ik nu mijn derde poging om vegetariër te worden. Wel moeilijk, want ik vind vlees superlekker.

Ik had nooit eerder gedemonstreerd en wist niet wat ik moest verwachten. De heenreis was heel hectisch. In Utrecht stonden perron 8 en 9 vol met scholieren, we konden pas mee met de derde trein. De menigte op het Malieveld was overweldigend, maar ik vond het heel gaaf om me verenigd te voelen met zoveel mensen, onder wie een groep die ‘grootouders voor het klimaat’ heette.

We hebben laten zien: hier staan wij voor en we hebben er wat voor over. Ik hoop dat de politiek zich nu realiseert dat ze iets moeten doen voor de volgende generatie.”

Jente van Bekkum (15) zit in 4 vwo van GSG Guido de Brès in Amersfoort. Op 7 februari deed ze mee aan de klimaatspijbelactie in Den Haag. Voor 14 maart is een nieuwe scholierenactie aangekondigd.

In de interviewrubriek ‘Ik heb een droom’ vraagt Trouw mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Alle afleveringen vindt u hier. 

Deel dit artikel

Vroeger wilde ik graag schrijver worden, nu denk ik dat ik niet het geduld heb voor een boek