Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Klimaat is nu even minder belangrijk in Europese energiediscussie

Groen

Redactie

Protest in de Roemeense hoofdstad Boekarest tegen boren naar schaliegas © afp

Een gemeenschappelijke run op schaliegas zoals in de Verenigde Staten zal er niet komen Toch zullen de voorstanders van het gas tevreden zijn met het standpunt van de Europese leiders dat 'de keuze van de lidstaten voor een eigen mix van energie gerespecteerd dient te worden'. Het klimaat doet een stapje terug op de Europese prioriteitenlijst.

In de tekst die de Europese leiders gisteren na afloop van de top in Brussel naar buiten brachten was het woord schaliegas nergens te vinden. Zij spraken over de ontwikkeling van 'inheemse energiebronnen die garant moeten staan voor de energiezekerheid'. Dat is Europese codetaal voor de vrijheid die landen hebben om zelf te bepalen of zij schaliegas willen exploiteren.

"Geen enkele regulering (vanuit Brussel, red) mag in de weg staan," zo sprak de Britse premier David Cameron duidelijke taal.

José Manuel Barroso presenteerde gisteren cijfers over de ontwikkeling van de energieprijzen in de VS en Europa sinds 2005. De verschillen zijn enorm. De prijs voor Europese bedrijven steeg met 35 procent, voor Amerikaanse ondernemingen daalde de gasprijs met 66 procent. Ook voor consumenten zijn de verschillen groot. De prijs in Europa steeg met 45 procent tegenover slechts 3 procent in de VS.

De schaliegasvoorraden in Europa bedragen 75 procent van de voorraden in de VS, zo rekende Cameron voor. "Terwijl de Amerikanen 10.000 bronnen per jaar aanslaan, boren we in Europa in minder dan 100 keer." Cameron vreest dat Europa straks het enige continent is dat volledig op geïmporteerde, dure energie draait.

Gevolg kan zijn dat bedrijven wegtrekken en het productieproces verplaatsen naar de Verenigde Staten. Dat scheelt banen, iets waar in de EU toch al een groot gebrek aan is.

Klimaat ondergesneeuwd
Die zorgen over het milieu en het klimaat sneeuwden afgelopen dagen in Brussel onder bij de nadruk op energieprijzen- en voorraden. "De prijzen zijn belangrijker dan zorgen over het klimaat", zo beaamde een EU-diplomaat volgens EUobserver.

De nadruk op prijzen komt vooral van de Oost-Europese landen die zwaar leunen op gas uit Rusland. Landen als Litouwen, Roemenië en Polen willen daarom zo snel mogelijk de winning van schaliegas opvoeren. Zij krijgen daarbij steun van Groot-Brittannië.

Frankrijk en België zijn voorzichtiger en benadrukken vooral de mogelijke milieuschade. Ook voor Duitsland heeft schaliegas geen prioriteit. Zij benadrukken vooral de gevaren van kernenergie en de overgang naar duurzame windenergie.

De grootste hobbel op weg naar winning van schaliegas blijft de hoge kostprijs. Anders dan de VS beschikt Europa over veel minder grote onbewoonde gebieden dan de VS.

Rusland
Momenteel komt een kwart van het gas in de EU uit Rusland. Mocht Europa op een gecoördineerde wijze schaliegas winnen, dan zal het veel sterker staan in de onderhandelingen met de Russen. Maar die maken zich vooralsnog geen zorgen. "Rusland biedt het perfecte koopje", zegt topman Sergei Komlev van Gazprom tegen Reuters. Volgens hem zijn de kosten voor Europees schaliegas driemaal zo hoog als in de VS.

Deel dit artikel