Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kleine windmolens 'halveren' naburige vleermuispopulaties

Groen

Cokky van Limpt

Een vleermuis hangt te slapen. © Thinkstock

Windmolens zijn mooie uitvindingen voor het opwekken van groene energie, maar met hun snel roterende wieken kunnen ze plotsklaps veranderen in moordmachines. Vogels hebben er volgens nieuw Schots onderzoek niet zo'n last van, maar onder vleermuizen richten kleine windmolens ware slachtingen aan.

De Stirling Universiteit deed onderzoek op twintig locaties in de buurt van leefgebieden van vleermuizen. Op al deze plaatsen registreerden de onderzoekers een afname van het aantal vleermuizen, die kon oplopen tot 54 procent. Op grond van de uitkomsten van hun onderzoek adviseren zij kleine windturbines niet binnen een straal van twintig meter rondom de habitats van de dieren op te stellen.

In Nederland is er nog weinig bekend over de effecten van windmolens op vleermuizen. Met het oog op de plannen om op veel plaatsen in Nederland windturbineparken te bouwen, gaan de Zoogdiervereniging en Bureau Waardenburg dit jaar op onderzoek. In vijf windparken zal naar vleermuisslachtoffers worden gezocht. Ook wordt de vleermuisactiviteit gemeten met batdetectors. De resultaten worden voorjaar 2013 gepubliceerd.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie