Kleine windmolens 'halveren' naburige vleermuispopulaties

groen

Cokky van Limpt

Een vleermuis hangt te slapen. © Thinkstock

Windmolens zijn mooie uitvindingen voor het opwekken van groene energie, maar met hun snel roterende wieken kunnen ze plotsklaps veranderen in moordmachines. Vogels hebben er volgens nieuw Schots onderzoek niet zo'n last van, maar onder vleermuizen richten kleine windmolens ware slachtingen aan.

De Stirling Universiteit deed onderzoek op twintig locaties in de buurt van leefgebieden van vleermuizen. Op al deze plaatsen registreerden de onderzoekers een afname van het aantal vleermuizen, die kon oplopen tot 54 procent. Op grond van de uitkomsten van hun onderzoek adviseren zij kleine windturbines niet binnen een straal van twintig meter rondom de habitats van de dieren op te stellen.

In Nederland is er nog weinig bekend over de effecten van windmolens op vleermuizen. Met het oog op de plannen om op veel plaatsen in Nederland windturbineparken te bouwen, gaan de Zoogdiervereniging en Bureau Waardenburg dit jaar op onderzoek. In vijf windparken zal naar vleermuisslachtoffers worden gezocht. Ook wordt de vleermuisactiviteit gemeten met batdetectors. De resultaten worden voorjaar 2013 gepubliceerd.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie