Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jumbo wil duurzame zuivel, maar steggelt over hogere vergoeding aan melkboeren

Groen

Emiel Hakkenes

Milieudefensie “Misschien moeten boeren op de tractor naar het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel om die hogere melkprijs te eisen.” © Rob Huibers

Als eerste supermarkt is Jumbo ‘om’: de eigen zuivelproducten worden uitsluitend duurzaam. Maar de vergoeding voor de boeren blijft een probleem. Volgens Milieudefensie loont ‘goed gedrag’ voor de boer niet genoeg.

Het is een stap die het milieu ten goede moet komen: supermarkt Jumbo wil haar zuivelschap vullen met duurzame producten. Voor die extra duurzaamheidseis is Jumbo bereid meer te betalen, maar de supermarkt wil niet op die nieuwe prijs vooruitlopen, tot ongenoegen van Milieudefensie.

Lees verder na de advertentie

Jumbo, na Albert Heijn de grootste super van het land, is de eerste keten die in beweging komt nu milieuorganisaties als Milieudefensie hun pijlen richten op zuivelproducten. De bezwaren: de melkveestapel produceert te veel mest en broeikasgas, koeien komen te weinig buiten en eten geïmporteerd veevoer, en de werkwijze van intensieve boeren is schadelijk voor weidevogels.

Milieudefensie praat al meer dan een jaar met meerdere supermarkten, en is nu met Jumbo tot afspraken gekomen: vanaf 2020 bestaat de zuivel van het huismerk uit weidemelk en vanaf 2022 mogen de melkleveranciers slechts niet-geïmporteerd Europees veevoer gebruiken. De afspraken gelden alleen voor het huismerk, zegt een woordvoerster van Jumbo: “A-merken hebben hun eigen verantwoordelijkheden, daar hebben we geen zeggenschap over.”

“Misschien moeten boeren op de tractor naar het hoofdkantoor in Veghel om die hogere prijs te eisen.”

Milieudefensie

Eisen

Milieudefensie reageert verheugd op de belofte van de supermarkt. “Petje af voor Jumbo. Wat een mooi nieuws voor het milieu en de natuur.” Maar een belangrijk punt is niet gehonoreerd: een hogere, ‘eerlijke’ prijs voor de boer. “We zijn er nog niet”, stelt Milieudefensie. “Om te beginnen moeten de boeren gecompenseerd worden voor de investering die zij moeten doen om de duurzame melk te produceren.”

Jumbo stelt dat de supermarkt geen invloed heeft op de prijs die een boer ontvangt. “De melkprijs wordt door de zuivelaars internationaal bepaald. Jumbo doet niet direct zaken met boeren.” Wel heeft Jumbo eerder afgesproken om voor weidemelk een cent per kilo extra te betalen.

Tekst loopt door onder de afbeelding

2015-12-29 14:15:51 DOORWERTH - Melkproductie bij melkveehouderij Schouten in Doorwerth. FrieslandCampina krijgt de laatste tijd meer melk van aangesloten boeren dan het kan verwerken. Het zuivelconcern gaat de boeren een vergoeding betalen om de hoeveelheid melk die ze produceren voorlopig niet verder te verhogen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP XTRA

Milieudefensie meent dat de supermarkt simpelweg kan kiezen om nog meer te betalen, maar vraagt zich af hoe Jumbo daartoe te bewegen is. “Misschien moeten boeren op de tractor naar het hoofdkantoor in Veghel om die hogere prijs te eisen.”

Afhankelijk

Melkveehouder Johan Koot uit Koudekerk aan de Rijn voerde met Milieudefensie actie voor ‘eerlijke melk’. Hij vreest dat boeren de voorwaarden van Jumbo maar moeten slikken. “Wij zijn afhankelijk van de zuivelcoöperatie. Als die akkoord is met Jumbo, hebben wij geen keus.”

Ook het kabinet wil dat boeren financieel beloond worden als ze extra moeite doen voor duurzaamheid. Het staat expliciet in het regeerakkoord.

Jumbo doet zaken met ‘een Nederlandse zuivelaar’, maar zegt niet welke. Zuivelcoöperatie FrieslandCampina stelt dat zij in ieder geval niet de exclusieve leverancier van de huismelk van Jumbo is. Als afnemers aanvullende wensen hebben, is dat volgens de coöperatie ‘een kwestie van onderhandelen’ over een meerprijs. “Wij proberen altijd een zo goed mogelijke prijs te krijgen.”

Ook het kabinet wil dat boeren financieel beloond worden als ze extra moeite doen voor duurzaamheid. Het staat expliciet in het regeerakkoord. Minister Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit wil volgend jaar een wetsvoorstel indienen waardoor boeren makkelijker kunnen samenwerken aan duurzame producten. Die samenwerking stuit nu vaak op mededingingsregels.

Lees ook: Melk is de nieuwe plofkip

Deel dit artikel

“Misschien moeten boeren op de tractor naar het hoofdkantoor in Veghel om die hogere prijs te eisen.”

Milieudefensie

Ook het kabinet wil dat boeren financieel beloond worden als ze extra moeite doen voor duurzaamheid. Het staat expliciet in het regeerakkoord.