Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Je zonnestroom verkoop je binnenkort aan de buren

Groen

Vincent Dekker

Verkoop ik mijn stroom binnenkort aan mijn buurman? © Vincent Dekker
Vincent wil Zon

Hoe meer zonnepanelen er op daken verschijnen, hoe meer stroom er op een zonnige dag het net op moet. Maar dat net is daar niet op gebouwd. Dus gaan we stroom aan de buren leveren, met dank aan slimme software.

Zonnepanelen in een bepaalde stad of wijk wekken vrijwel allemaal tegelijk stroom op. En in de zomer is dat veel stroom, veel meer dan de eigenaren van die zonnepanelen op dat moment nodig hebben. Het overschot gaat het net op en komt via een hoofdleiding bijvoorbeeld bij een fabriek ver weg terecht.

Groningen
Tot zover de ideale theorie. In de praktijk, die zich in Groningen al heeft voorgedaan, komt er meer stroom op het net dan dat net aankan. Dan schakelen de omvormers die bij de zonnepanelen horen automatisch uit. Een prima beveiliging, zeker, maar wel zonde van de stroom die je dan niet kunt opwekken.

Dus wordt naarstig gezocht naar manieren om die overbelasting te voorkomen. Eén manieren is het stroomoverschot veel meer lokaal te laten verbruiken. Je levert je stroom dan aan de buren die hun e-auto willen opladen, of de winkel om de hoek met veel koelvitrines.

Blockchain
Wereldwijd wordt naarstig gewerkt aan software die dit mogelijk moet maken. Van Brooklyn in New York, via Bopfingen in Duitsland, tot dorpen in Bangladesh en Australië: overal borrelen initiatieven op om zonnepaneelbezitters en hun (al of niet paneelloze) buren met elkaar te laten handelen.

Vrijwel al die initiatieven hebben één ding gemeen: ze zijn gebaseerd op slimme software die blockchain wordt genoemd. Dat werd bekend dankzij de digitale munt bitcoin, maar is voor veel meer handel geschikt. Kijk niet vreemd op als uw buren u binnenkort via Ethereum een paar ether voor de stroom van uw dak betalen.

De computers voor een blockchain-keten hoeven niet van een bank te zijn, ze kunnen van u en mij zijn. De betaling afhandelen kost daardoor zo goed als niets. Dat betalingen van een cent of minder mogelijk. Het ene moment 3 kWh aan de buurman verkopen en even later 1,7 kWh terugkopen? Het zal geen probleem zijn.

Adieu energiereus
Wat wel een probleem wordt, is dat u uw energiebedrijf daar niet meer als tussenpersoon bij nodig hebt. U (ver)koopt uw energie rechtstreeks aan of van de producent, of dat nu een buurman, een windmolencoöperatie of wie dan ook is. Blockchain zou de traditionele energiewereld de komende jaren wel eens een totaal ander aanzien kunnen gaan geven.

Deel dit artikel