Japan vraagt burgers om lager energieverbruik

groen

De Japanse overheid vraagt burgers en bedrijven om hun energieverbruik met 15 procent te verminderen. Dat maakte de minister van Economie, Motohisa Furukawa, vrijdag bekend.

In Japan dreigt een ernstig energietekort, omdat de 50 Japanse kerncentrales, samen goed voor een derde van de energietoevoer, zijn stilgelegd voor controles. Dat besloot de overheid nadat de kerncentrale in Fukushima als gevolg van een tsunami ernstig beschadigd was geraakt.

Furukawa benadrukte dat het niet om een verplichte vermindering gaat, omdat dat voor te veel druk op het bedrijfsleven zou zorgen. Vorig jaar protesteerden Japanse bedrijven hevig toen de overheid eenzelfde verzoek deed.

In Japan stijgt het stroomverbruik exponentieel in de zomermaanden, als de temperatuur op veel plaatsen gedurende lange tijd boven de 30 graden uitkomt. Airco's staan dan dag en nacht aan. De overheid lanceerde daarom een campagne waarin zakenlieden, die ondanks de hitte vaak in pak gekleed gaan, werden opgeroepen de stropdassen af te laten en overhemden met korte mouwen aan te schaffen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie