Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Japan vraagt burgers om lager energieverbruik

groen

De Japanse overheid vraagt burgers en bedrijven om hun energieverbruik met 15 procent te verminderen. Dat maakte de minister van Economie, Motohisa Furukawa, vrijdag bekend.

In Japan dreigt een ernstig energietekort, omdat de 50 Japanse kerncentrales, samen goed voor een derde van de energietoevoer, zijn stilgelegd voor controles. Dat besloot de overheid nadat de kerncentrale in Fukushima als gevolg van een tsunami ernstig beschadigd was geraakt.

Furukawa benadrukte dat het niet om een verplichte vermindering gaat, omdat dat voor te veel druk op het bedrijfsleven zou zorgen. Vorig jaar protesteerden Japanse bedrijven hevig toen de overheid eenzelfde verzoek deed.

In Japan stijgt het stroomverbruik exponentieel in de zomermaanden, als de temperatuur op veel plaatsen gedurende lange tijd boven de 30 graden uitkomt. Airco's staan dan dag en nacht aan. De overheid lanceerde daarom een campagne waarin zakenlieden, die ondanks de hitte vaak in pak gekleed gaan, werden opgeroepen de stropdassen af te laten en overhemden met korte mouwen aan te schaffen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.