Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

India's ‘Olifanten-oma’ op 88-jarige leeftijd overleden

Groen

Arjen van der Ziel

Dakshayani was een zogenoemde tempelolifant en nam deel aan rituelen en processies. © AFP

In India is een beroemde, hoogbejaarde olifant overleden. De 88-jarige Dakshayani, bijgenaamd ‘Olifanten-oma’, zou de oudste Aziatische olifant in gevangenschap zijn geweest.

Het dier was het bezit van een hindoetempel in Zuidwest-India en speelde decennia een rol in ceremonies en processies. Volgens tempelbezoekers, van wie velen zeer gesteld waren op het beest, was Dakshayani welgemanierd en had de dikhuid zelden driftbuien.

Lees verder na de advertentie

Aziatische olifanten in gevangenschap hebben doorgaans een levensverwachting van in de veertig jaar. Omdat haar gezondheid achteruit ging, was Dashayani enkele maanden geleden al overgebracht naar een opvangcentrum. Haar ogen werden slechter en ze kreeg moeite met bewegen. Verzorgers gaven haar ananas en wortel om haar stofwisseling te verbeteren.

Volgens de dierenarts die haar de laatste jaren verzorgde, blies Dakshayani dinsdagmiddag haar laatste adem uit. “Een plotselinge rilling ging door haar grote romp”, aldus de arts tegen persbureau AFP. “Na een paar minuten boog ze haar voorpoten en ging liggen. Dat was het.”

Lees ook:

Gestreste en zieke olifanten krijgen een eigen hospitaal in India

Aan de oever van de Yamuna-­rivier, in het Noord-Indiase Uttar Pradesh is afgelopen weekeinde een ziekenhuis voor olifanten ­geopend. Gewonde, zieke en ­oude olifanten kunnen hier een medische behandeling krijgen.

Foto van brandend olifantenjong heeft een prijs gewonnen

Een foto van twee Indiase olifanten die door dorpelingen worden belaagd met rotjes en brandende teerballen heeft een prijs gewonnen.

Deel dit artikel