Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In Nederland gaan welvaart en duurzaamheid niet hand in hand

Groen

Marco Visser

De Tummel waterkrachtcentrale in Perthshire, Schotland. © REUTERS

Nederland begint een zorgwekkende traditie te kweken op het gebied van duurzaamheid. Elke groene ranglijst en index vertelt hetzelfde verhaal; we blijven ver achter bij de voorhoede van ontwikkelde landen die serieus werk maken van alternatieve energiebronnen.

De Energy Architecture Performance Index van het World Economic Forum dat deze maand verscheen, bevestigt dat beeld. Met een 41ste plaats is Nederland staat Nederland wereldwijd in de middenmoot, maar dat is wel tussen landen als Azerbeidzjan, Mexico en Singapore.

De algemene trend is dat een rijkdom en duurzaamheid hand in hand gaan, zo blijkt uit de cijfers. De top tien bestaan bijna geheel uit landen met een hoge welvaart. Nederland is een negatieve uitzondering (zie grafiek hieronder). De verhoudingen tussen nationaal inkomen en duurzaamheid zijn het scheefst in de olieproducerende landen in het Midden-Oosten, zoals Katar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar ook Nederland presteert vergeleken met andere landen onder de maat.

De 41ste plaats voor Nederland is nog geflatteerd als je de prestaties uitsplitst naar de drie onderzochte categorieën. Met een 23ste plaats doet Nederland het relatief goed op het gebied van de toegang tot energie en de veiligheid van de stroomvoorziening. Minder gaat het als je kijkt naar het rendement van het energiegebruik (51ste plaats). Ronduit armzalig is de 72ste positie die Nederland wereldwijd inneemt na analyse van de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van schone energie (inclusief kernenergie).

Het verband tussen duurzaamheid en nationaal inkomen is ook terug te zien in de scores per werelddeel. De 27 landen van de Europese Unie scoren gezamenlijk het beste, gevolgd door Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika en tot slot de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara.

Lees verder na de advertentieHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie