Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In heel Delhi hangt die vieze mist

Groen

Aletta André

Een Indiase man rijdt met zijn gezin door New Delhi. Met zijn hand beschermt hij het gezicht van zijn kind. © epa
India

Wie de straat opgaat, krijgt last van brandende ogen, een jeukende keel en zwarte neusgaten. De overheid heeft de noodtoestand afgekondigd.

"Ik woon al mijn hele leven in Delhi, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt de 20-jarige studente Krithika Kulhari. Ze wandelt met een aantal vriendinnen door het centrale winkelgebied van de Indiase hoofdstad New Delhi. "We hebben allemaal last van onze ogen en keel."

De meiden zijn op zoek naar een goed mondkapje, maar deze worden nog weinig verkocht in Delhi. De 19-jarige Monika Singh is de enige in het gezelschap die er een draagt. "Deze week voor het eerst. Eerder heb ik het nooit overwogen. Maar nu kun je niet meer om de smog heen."

Lees verder na de advertentie
Het is de ergste smog in zeventien jaar. Ook binnenshuis slaat de fijnstofmeter op tilt

Dikke mist

Tot nu toe ontbraken mondkapjes bijna volledig in het straatbeeld van de metropool Delhi, waar hoofdstad New Delhi binnen valt. Ook nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de Indiase hoofdstad in 2014 bovenaan een lijst van meest vervuilde steden ter wereld zette, veranderde dit nauwelijks.

Maar de afgelopen week beleefden de inwoners van Delhi de ergste smog in de afgelopen zeventien jaar. Van de drukke steegjes in de oude stad tot de groene diplomatieke wijk, overal hangt op dit moment een dikke mist. Wie maar even de straat opgaat, krijgt al snel last van symptomen als brandende ogen, jeukende keel en zwarte neusgaten. Delhi's bestuurder Arvind Kejriwal vergeleek de stad in een noodkreet aan de centrale overheid met een gaskamer.

De overheid heeft vlot noodmaatregelen genomen: de scholen blijven drie dagen dicht en alle bouwwerkzaamheden zijn voor vijf dagen gestaakt. Het advies is om zo veel mogelijk binnen te blijven.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

© epa

Vuurwerk

Maar ook binnenshuis wijst de luchtkwaliteitsmeter een concentratie kleinste fijnstofdeeltjes van rond de 600 microgram per kubieke meter aan - vorige week was het zelfs 999, hoger gaat de meter niet. Volgens Europese gezondheidsnormen zou dit minder dan 25 moeten zijn. Simpele luchtzuiveraars, die momenteel als warme broodjes over de toonbank vliegen, doen onder zulke omstandigheden weinig.

De ellende begon op 30 oktober tijdens Diwali, India's belangrijkste hindoeïstische feestdag, waarbij altijd kilo's vuurwerk de lucht in vliegen. Het is normaal dat de stad de dag erna in dichte mist verkeert. Maar dit jaar ging de smog niet meer weg.

De feestdag viel samen met de periode waarin boeren in omringende staten na de oogst hun akkers verbranden. Ook begon het vorige week af te koelen, wat de stedelingen ertoe aanzet afval te verbranden om warm te blijven. En dan is er ook nog eens een lagere windsnelheid dan normaal, waardoor al die fijnstofdeeltjes, opgeteld bij de reguliere vervuiling van verkeer, industrie en dieselmotoren, laag bij de grond blijven hangen.

Dit terwijl, naast Delhi, nog twaalf andere Indiase steden in de top-20 van meest vervuilde steden ter wereld staan. Op een normale dag in Delhi is de fijnstofconcentratie ook al gauw 150 tot 200.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Simpele lucht­zui­ve­raars, die momenteel als warme broodjes over de toonbank vliegen, doen onder zulke omstandigheden weinig

© afp

Protest

De laatste dagen leek het er niet op dat veel mensen het advies van de overheid om binnen te blijven opvolgden. Op de wegen was het, ondanks het slechte zicht, net zo druk als normaal. Maar het is wel duidelijk dat het bewustzijn over de luchtvervuiling in recordtempo is gegroeid. Zondag protesteerden enkele honderden mensen op straat met luchtkapjes om structurele maatregelen tegen de luchtvervuiling te eisen.

De noodtoestand betekent in elk geval goede zaken voor een straatverkoper in Delhi's oude stadsdeel die voor 1,40 euro dunne stofkapjes aanprijst. En ook in het welvarende zuiden van de stad loopt het storm bij een gewoonlijk leeg winkeltje met meer geavanceerde mondkapjes van 35 euro per stuk. Met twee ingebouwde filters voor fijnstof doen ze een beetje aan kleine gasmaskers denken. "Eerder vond ik het nog wat gek om hiermee rond te lopen", zegt de 35-jarige journaliste Snigdha Poonam, die een aankoop overweegt. "Maar nu bedekt iedereen z'n gezicht, al is het maar met een sjaal."

Eerder vond ik het nog wat gek om hiermee rond te lopen, maar nu bedekt iedereen z'n gezicht, al is het maar met een sjaal

Snigdha Poonam, journalist

Deel dit artikel

Het is de ergste smog in zeventien jaar. Ook binnenshuis slaat de fijnstofmeter op tilt

Simpele lucht­zui­ve­raars, die momenteel als warme broodjes over de toonbank vliegen, doen onder zulke omstandigheden weinig

Eerder vond ik het nog wat gek om hiermee rond te lopen, maar nu bedekt iedereen z'n gezicht, al is het maar met een sjaal

Snigdha Poonam, journalist