Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoorn van neushoorn bewerken met gif en kleurstof lijkt effect te hebben tegen stropers

Groen

Erik van Zwam

© AFP

Een onconventionele methode om neushoorns tegen stropers te beschermen lijkt effect te hebben. In Zuid Afrika bewerkt de organisatie Rhino Rescue Project (RRP) de hoorn van de neushoorn met kleurstof en gif om die voor de verkoop onbruikbaar te maken.

Een neushoorn wordt verdoofd en daarna wordt een gat geboord in de hoorn waar een cocktail worden ingespoten van verf en ectoparasiticiden, een gif om parasieten zoals teken te doden. Zo is de hoorn door de verf onbruikbaar als trofee. Vermalen voor medicijnen, waar vooral Chinezen en Vietnamezen in geloven, is de hoorn dan ziekmakend. Als mensen dit binnen krijgen worden ze erg misselijk, moeten overgeven en krijgen last van stuiptrekkingen. Bij frequent gebruik kunnen de lichamelijke klachten ernstiger zijn, volgens RRP op hun website.

Lees verder na de advertentie
De neushoorns zouden geen last hebben van het inspuiten van de cocktail onder hoge druk in de hoorn

De organisatie zou inmiddels 700 neushoorns zo hebben behandeld. Sinds het begin in 2011 is volgens RRP minder dan twee procent van de dieren dood gegaan, deels door een natuurlijke dood. Dus het zou werken, want in een periode van tien jaar van 2008 tot 2018 zijn er circa 7000 neushoorns gestroopt, die niet met dit middel bewerkt zijn. Op dit moment zijn er nog zo’n 20.000 witte en 5000 zwarte neushoorns in het wild in Afrika. Zonder bescherming zijn de twee soorten in twee decennia uitgestorven.

Het afzagen van de hoorns zoals natuurbeschermers nu doen, blijkt te weinig effectief, omdat stropers de dieren ook doden voor het restje hoorn onder de huid.

De neushoorns zouden geen last hebben van het inspuiten van de cocktail onder hoge druk in de hoorn, die dan wordt dicht geplugd. Binnen een aantal dagen verspreidt de stof zich door de hele hoorn. Omdat een hoorn zichzelf elke drie à vier jaar vernieuwd moet het procedé daarna herhaald worden.

Lees ook:  

Zonder hulp is de Afrikaanse neushoorn snel uitgestorven

Er zijn vorig jaar minder witte en zwarte neushoorns gestroopt in Zuid Afrika. Zonder menselijke bescherming tegen stroperssterven ze toch in twee decennia uit.

Deel dit artikel

De neushoorns zouden geen last hebben van het inspuiten van de cocktail onder hoge druk in de hoorn