Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het olympisch record slakkengang is overtuigend verbroken

Groen

Koos Dijksterhuis

Naaktslakken op een tuinpad. © Koos Dijksterhuis
Natuurdagboek

Aukje Gjaltema uit Delft zag een akkerslak, een kleine naaktslak, over haar balkon kruipen en legde er een meetlat langs. In slakkengang bleek deze snelheidsduivel in een minuut maar liefst twaalf centimeter af te leggen! Dat is 7,2 meter per uur. 

Slakken blijken zelfs nog stukken sneller te kunnen dan die slak op het balkon. Gjaltema liet meerdere slakken schuiven en stelde een maximumsnelheid vast van twaalf meter per uur!

Lees verder na de advertentie
Een slak komt op mijn tuinpad allerlei afleidingen tegen

Olympische snelheid

Met dit record haalden Gjaltema's slakken de radio. 'Vroege Vogels' had de primeur, en uitgerekend daar had ik een jaar eerder in een column beweerd dat uit mijn tuin verwijderde naaktslakken terugkeren met een olympische snelheid van vijf meter per uur.

Ik kon me mijn gewaagde uitspraak niet meer herinneren, maar er is een opname van bewaard, dus ik kan me er niet onderuit kletsen. Ik weet niet meer op welke bronnen ik me baseerde, maar het zou best een vluchtige ronde op internet geweest kunnen zijn. Ook kan ik me indenken dat ik de tijd schatte, die ik een slak zag doen over het oversteken van het ongeveer een meter brede tuinpad, en dat de oversteek ongeveer vier minuten duurde. Een slak komt op mijn tuinpad allerlei afleidingen tegen, zoals op de foto. Het zou bovendien een onthaaste slak geweest kunnen zijn.

Er schijnt zelfs een tropische roofslak te bestaan die in topconditie maar liefst 22 meter per uur haalt, als 'ie op andere slakkensoorten jaagt

Tropische roofslak

Een recordhouder was mijn slak hoe dan ook niet. Er schijnt zelfs een tropische roofslak te bestaan die in topconditie maar liefst 22 meter per uur haalt, als 'ie op andere slakkensoorten jaagt. Die telt natuurlijk niet mee. Tenslotte zeg je ook niet dat het snelheidsrecord van duiven is verbroken, omdat een slechtvalk nog sneller kan. Of dat de snelheidswedstrijd van konijnen gewonnen is door een jachtluipaard.

Enfin, ook zonder die roofslak is het olympisch record slakkengang overtuigend verbroken door Gjaltema's naaktslak. Morgen in het Natuurdagboek: de slak als boeienkoning!

Deel dit artikel

Een slak komt op mijn tuinpad allerlei afleidingen tegen

Er schijnt zelfs een tropische roofslak te bestaan die in topconditie maar liefst 22 meter per uur haalt, als 'ie op andere slakkensoorten jaagt