Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het is zeer bevredigend stuntelige dieren te helpen

Groen

Koos Dijksterhuis

Een pad op de hand is niet eng of vies. © Koos Dijksterhuis
Natuurdagboek

De padden gaan op pad. Ze komen tevoorschijn uit hun winterse schuilplaatsen.

 Zoals altijd in maart trekken ze naar het water om eieren af te zetten en te bevruchten. Dan doen ze bij voorkeur in het water waar ze als donderkopje uit een eitje zwommen.

Lees verder na de advertentie

Weinig dieren zijn in hun paartijd zo gericht op de geslachtsdaad als padden. Vooral 's nachts stiefelen ze onstuitbaar voorwaarts naar de plas. Hop, hop, hop, daar gaan ze. Ze kijken rechts noch links, ze letten nergens op, ze denken maar aan één ding. Ze ploffen een weg op en over de oversteek doen ze met hun tempo wel even. Een drukke weg is een hindernis, waarvan het asfalt in één avond bespikkeld kan raken met geplette padden.

Hop, hop, hop, daar gaan de padden. Ze kijken rechts noch links, ze letten nergens op.

Komen ze voor zo'n weg een 'paddenwandje' tegen, dan proberen ze daardoor te breken en vallen ze opzij. Ze schuifelen erlangs en belanden in een kuil, waar een paddentunnel begint. Daardoor bereiken ze heelhuids de overkant. Of ze kukelen in een emmer die daar voor hen is ingegraven. Een vrijwilliger draagt een emmer vol padden veilig naar de overkant.

Straatputten

De KNNV-afdeling Delfland in Delft is elk voorjaar actief met het redden van padden. Onlangs hebben de leden matten geplaatst in straatputten, zodat in de put gevallen padden er weer uit kunnen krabbelen. Op hun verzoek heeft de gemeente waarschuwingen geplaatst: langzaam rijden vanwege padden.

Overal in het land organiseren natuur- en dierenbeschermingsorganisaties padden-overzet-acties op beruchte oversteekplekken. Vrijwilligers werpen zich op als de brigadiertjes van weleer, die schoolkinderen veilig lieten oversteken, toen die nog niet per auto naar school gingen.

Het is zeer bevredigend de stuntelige dieren te helpen. Je hoeft er niet eens een pad voor op te tillen, al is dat een leuke ervaring. Een pad op de hand is niet eng of vies. Wel loop je het risico dat een pad je hand voor vrouwtje aanziet en zich vastklampt in de hoop dat je eitjes gaat leggen.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Waarover? U vindt het hier.

Deel dit artikel

Hop, hop, hop, daar gaan de padden. Ze kijken rechts noch links, ze letten nergens op.