Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hee, oliebol!

Groen

bewerkt door redactie

© ANP

De kans is groot dat de lekkerste oliebol van Nederland dit jaar gewoon thuis wordt gemaakt. Bijna 4 miljoen Nederlanders bakken op Oudejaarsdag traditiegetrouw zelf oliebollen, en daar zitten ongetwijfeld hele goede tussen. Alleen, wat doe je na je bakpartij met het vet?

Over die vraag maken onder meer gemeenten zich zorgen, want een aanzienlijk deel van de thuisbakkers blijkt het vet gewoon via de gootsteen of het toilet in het riool te laten verdwijnen. En al dat vet kan leiden tot verstoppingen, overigens niet alleen in het gemeentelijke rioleringsnetwerk, maar ook in de afvoerbuizen thuis.

Het gaat om een slordige 4 miljoen liter vet dat overblijft na het bakken. Ook blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlanders na het kerstdiner de vetresten uit de pan rechtstreeks door de gootsteen of in het toilet.

Campagne
Dat is gebleken uit een publieksonderzoek dat twee betrokken instanties hebben laten uitvoeren door onderzoeksbureau Intomart GfK onder 750 Nederlanders. Die organisaties zijn Rioned, het kenniscentrum voor riolering en stedelijk waterbeheer in Nederland en de koepel van gemeenten, waterschappen en rioleringsbedrijven, en MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten.

Zij zijn in 2012 de campagne 'Vet, recycle het!' gestart en tot hun opluchting bleek uit het recent gedane onderzoek ook dat steeds meer mensen hun gebruikte vetten naar een recyclepunt brengen. Meer dan de helft van de thuisoliebollenbakkers en ander frituurminnend Nederland levert dit al in bij een van de 3000 inzamelpunten voor gebruikt vet en olie, zoals kinderboerderijen of supermarkten.

Lees verder na de advertentie

Toch kan het beter vinden de organisaties, want er verdwijnt nog steeds te veel frituurvet in de groene of grijze kliko. Of in het riool, want de helft van de overgebleven vetresten uit pannen gaat nog wél regelrecht door de gootsteen of het toilet.

Biodiesel
Om het dichtslibben van het riool te voorkomen, roepen Rioned en MVO Nederlanders op om naast frituurvet, ook overgebleven vet- en olieresten na het koken in te zamelen. De kleine vetrestantjes kunnen mensen het beste wegvegen met een doekje. Het voorkomt dan niet alleen verstoppingen in het riool, maar het is ook beter voor het milieu, wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op.

Omdat oud vet geld waard is, staan de verzamelcontainers vooral bij supermarkten en (sport)verenigingen. Het inleveren van vet is dan ook een lucratieve manier om de verenigingskas te spekken. Voor iedere volle container ontvangt de penningmeester van de club enkele tientallen euro's. In totaal kan er jaarlijks voor enkele miljoenen euro's ingezameld worden als al het gebruikte vet ingeleverd zou worden.

© anp
Overigens is gisteren Stephanie Verkaart van Het Bakhuys brood en banket, hier samen op de foto met DJ Lex Gaarthuis, verkozen tot de Miss Oliebol 2014 van Radio 100% NL. Luisteraars konden hun stem uitbrengen op hun favoriete oliebollenverkoopster. © anp

Deel dit artikel