Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Haar met een groene gloed

Groen

Mieke Dijt

Terwijl het warme water door het haar stroomt, pruttelt in de hoek van de eenvoudig ingerichte bovenetage van de kapsalon op een eenpitskookplaat een gebloemd emaille bakje met goudsbloem. ’Ruik eens hoe lekker. Puur natuur.’

Bij Salon Haar en Gezondheid aan de Amstel in Amsterdam kun je terecht voor een ’haarkleurbehandeling op basis van natuurlijke ingrediënten’. Het is een van de weinige ’groene’ kappers in Nederland. Eigenaresse Dianne te Mebel kwam enkele jaren geleden bij toeval in aanraking met natuurverf en gooide radicaal het roer om. Omdat er in Oisterwijk, waar ze vandaan komt, geen animo voor was, besloot ze zich in Amsterdam te vestigen.

De grondstoffen voor de verf zijn puur natuur. Uit onderdelen van planten, bloemen, vruchten en granen worden kleurstoffen gewonnen, gedroogd en tot poeder fijngemalen. Zo kunnen ruim dertig kleuren gemaakt worden, variërend van lichtblond tot diepbruin. Zo geven Hazelnoot en walnoot geven het haar een bruine kleur en maakt meekrab maakt het haar rood. Hop en klimop maken blond. Een complete metamorfose is niet mogelijk. De natuurlijke verf versterkt alleen de nuances die van nature in het haar zitten.

Terwijl de verf intrekt, vertelt Te Mebel over haar strijd om het gebruik van natuurverf in Nederland te bevorderen. Aan de muur tegenover hangen foto’s van Te Mebel met bekende en minder bekende mensen die haar steunen in haar strijd. Ze verzorgt trainingen en leidt mensen op in plantaardig haarkleuren. Zo hoopt ze franchiseondernemingen in Nederland op te kunnen zetten.

De pigmenten in natuurverf hechten aan de buitenste laag van het haar, de schubbenlaag, en vormen zo een laag om het haar heen. Door het haar van tevoren te wassen openen de schubjes, waardoor en hechten de pigmenten beterhechten. Na zes tot acht weken is de kleur uitgesleten.

Bij chemische verf hechten de pigmenten zich niet alleen aan de schubbenlaag, maar dringen ook door tot de haarkern. Ammonia zorgt er bij deze permanente haarkleuring voor dat de schubben van het haar opengaan. Waterstofperoxide vervangt een deel van natuurlijke pigmenten door kunstmatige pigmenten. Met een speciale nabehandeling sluiten de haarschubben zich weer.

Semi-permanente verf, een mildere chemische variant, hecht net als natuurlijke verf alleen aan de schubben. Deze verf bevat minder waterstofperoxide. De ammonia is vervangen door een andere chemische stof, die niet noodzakelijkerwijs altijd beter is.

Door het ontbreken van waterstofperoxide en ammonia is natuurverf beter voor de hoofdhuid. Kappers ontwikkelen geen kapperseczeem en het milieu wordt gespaard omdat er geen chemisch afval ontstaat.

Als het folie van het hoofd wordt afgehaald, ontstaat er lichte paniek: er is een groene gloed te zien! Als het haar is opgedroogd, heeft de groene gloed plaatsgemaakt voor een rode gloed. Toch heel anders dan de goudblonde kleur die was beloofd. „Het resultaat is altijd afhankelijk van je eigen haarkleur, het recept en de inwerktijd”, zo is te lezen op de site van de Haagse kapsalon Haarzuiver, ’de eerste milieuvriendelijke kapsalon in Nederland’. Terug naar de kapper dus voor een nieuwe kleurbehandeling. Asblond, gemaakt van Berkenhout, haalt de ’warme’ gloed van het haar. Met verdere behandeling misschien wachten tot het haar echt grijs is: de beste basis voor blond.

Lees verder na de advertentie
Goudsbloem.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie