Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Groenten uit stadstuin kunnen giftig zijn

Groen

Sanne Riepema

© Thinkstock

Woon je in de stad en kweek je zelf je groenten? Wees gewaarschuwd, want uit onderzoek van de Technische Universiteit in Berlijn blijkt dat in de stad gekweekte groenten giftig kunnen zijn. De groenten kunnen namelijk zware metalen uit de grond opnemen.

Een stadstuin aanleggen is populair in veel grote steden wereldwijd. Mensen met een stadstuintje zeggen zich één te voelen met de natuur en zijn graag bezig in de buitenlucht. Vervuilde groenten kweken lijkt de keerzijde van het hebben van een stadse moestuin. Uit het Duitse onderzoek komt namelijk naar voren dat het loodgehalte in stadsgroenten hoger is dan groenten uit de supermarkt. Dit kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen en neurologische schade. Tomaten, groene bonen, wortels, aardappels, basilicum en munt werden op de proef gesteld tijdens het onderzoek. "De resultaten van de onderzochte groenten kwamen vrijwel overeen", vertelt onderzoeker Ina Säumel. "Maar sommigen hebben zelfs de EU-grenswaarden voor voedsel overschreden."

Verkeer
Het verkeer is de grootste veroorzaker van vervuilde groenten in de stad. Groenten die verbouwd worden in tuintjes in de buurt van drukke verkeersgebieden, blijken namelijk het meest vervuild te zijn. Een moestuin die wordt gescheiden van de verkeersdrukte door middel van bomen of gebouwen, bevat een mindere hoeveelheid cadmium, lood en zink in de grond.

Dan maar geen stadstuin? Säumel zegt alleen bewustzijn te willen creëren. De onderzoekers willen op geen enkele manier paniek zaaien en stadsmensen ervan weerhouden om eigen groenten te kweken.

Wel gezond kweken
Treehugger.com geeft tips en advies voor het aanleggen van een moestuintje in de stad. Volgens hen is het van belang om zorgvuldig een stukje grond uit te kiezen als je het risico op vervuiling zoveel mogelijk wilt vermijden. Zo is het belangrijk om te controleren waarvoor de grond eerder is gebruikt en je kunt de grond eventueel laten testen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie