Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gratis te bewonen: een duurzaam postkantoor in bevingsgebied

Groen

Dirk Waterval

© toekomstbestendig-in-groningen.nl

Aan de Rijksweg 203 in het Groningse Ten Post staat een postkantoor uit 1925 en wie dat wil, mag daar straks gratis wonen. Kwestie van een goede motivatiebrief sturen en je mag er twee jaar in. Dan ben je gelijk ‘ambassadeur van toekomstbestendig wonen in Groningen’.

Wat dat toekomstbestendig wonen in de noordelijke provincie inhoudt? Twee dingen. Eén: het huis moet de nog altijd voorspelde aardbevingen kunnen trotseren - flink verstevigd zijn dus. En twee (een inkopper in tijden van klimaatafspraken en de opwarming van de aarde): het pand moet energieneutraal zijn: zonnepanelen, warmtepompen en een inductiekookplaat.

Lees verder na de advertentie

Aan al die zaken voldoet het oude postkantoor in Ten Post inmiddels. Drie bedrijven en organisaties stortten zich op het pand om duidelijk te maken hoe haalbaar die twee doelen zijn.

Inwoners die de dupe waren van schokkende grond onder de voeten, krijgen nu de kans om iets te ontvangen in plaats van kwijt te raken

Een beetje meedenken

Twee bouwondernemingen (Van Wijnen en Quakeshield) en de duurzaamheidbeweging Urgenda kochten het op, verstevigden en verduurzaamden het, en delen het nu voor twee jaar uit aan stellen of gezinnen die wel willen meedenken over de toekomst van het gebied.

Zo krijgen inwoners die de laatste jaren de dupe waren van schokkende grond onder de voeten, nu de kans om eens iets te ontvangen in plaats van kwijt te raken.

Urgenda hoopt dat de ideeën van de binnenkort te verwachten bewoners leiden tot nieuwe, vergelijkbare projecten in de regio. Een beetje meedenken over de toekomst is in feite het enige dat het wonen hun straks kost. Huur schelden de drie organisaties hen kwijt, en een energierekening is er bij ‘normaal gebruik’ niet door al die duurzame innovaties.

Lees ook:

Doodgewoon verliefd op Groningen

Ondanks dat ze het risico op aardbevingen kenden, kochten deze mensen een huis in Noord-Groningen.

Scheuren in de muren, scheuren in de mensen

Waar was u op donderdag 16 augustus 2012, rond half elf 's avonds? Als u het zo kunt zeggen, bent u vermoedelijk een Groninger. Het was het moment dat Huizinge beefde. Vijf jaar later zitten de bewoners nog met de gevolgen: korte lontjes, slapeloosheid, hartkloppingen, moe, murw en somber.

Deel dit artikel

Inwoners die de dupe waren van schokkende grond onder de voeten, krijgen nu de kans om iets te ontvangen in plaats van kwijt te raken