Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Google Earth toont 30.000 viskwekerijen in Middellandse Zee

Groen

Marco Visser

Viskwekerij voor de kust van Turkije. Meer lokaties van kwekerijen zijn te vinden via de link in het artikel.

De Middellandse Zee telt bijna 30.000 kooien voor kweekvis. Dat blijkt uit een nauwkeurige bestudering van satellietbeelden op Google Earth.

"We hebben met de hand 20.976 viskooien en 248 tonijnkooien geteld die we konden onderscheiden door hun extreme grootte", zegt onderzoekster Chiara Piroddi van de University of British Columbia. De tonijnkooien waren meer dan 40 meter breed.

Bijna de helft van de kooien bevinden zich voor de kust van Turkije en Griekenland. Het lijkt er op dat beide landen meer viskwekerijen op zee hebben dan gemeld. De onderzoekers konden niet de gehele Middellandse Zee in kaart brengen. Delen voor de kust van Frankrijk waren niet zichtbaar.

Het is voor het eerst dat onderzoekers gebruik maken van satellietbeelden om de visproductie in kaart te brengen. De metingen lijken betrouwbaar. Afgaand op het aantal getelde kwekerijen schatten de onderzoekers dat de Middellandse Zeelanden ongeveer 225.000 ton vis (exclusief tonijn) binnenhalen. Dat komt overeen met de de officiële rapporten.

Deel dit artikel