Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gemeenteraad wil van Boxtel schaliegasvrije gemeente maken

Groen

ANP/Redactie

Boxtel wordt maandagavond uitgeroepen tot schaliegasvrije gemeente. De coalitiepartijen dienen dan samen met de SP een motie in om zich uit te spreken tegen proefboringen. Dat zeggen de fracties van Balans, Combinatie 95, PvdA/GroenLinks en DPBL.

Boxtel is een van de twee Brabantse gemeenten die het Britse bedrijf Cuadrilla op het oog heeft voor een proefboring. Het college van B en W had een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan verleend, maar de rechter verwees die eerder al naar de prullenbak. Inmiddels is duidelijk geworden dat onder Boxtelaren nauwelijks draagvlak is voor de proefboringen.

Boren naar schaliegas is omstreden omdat de gevolgen voor mens en milieu niet duidelijk zijn. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) laat onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Cuadrilla gaf vorige week nog aan dat te willen afwachten en daarna wellicht een nieuwe vergunning te willen aanvragen.
Volgens de fracties moet de motie worden gezien als een sterk signaal dat die niet meer worden verleend. ,,We zijn natuurlijk verplicht om elke vergunningaanvraag te bekijken, maar zeggen nu al dat we tegen zijn,'' aldus fractievoorzitter Rien Schalkx van Combinatie 95.

Fractievoorzitter Ad van de Wetering van Boxtels Belang weet nog niet of hij de motie steunt. ,,We kunnen als Boxtel wel tegen zijn, maar of de gemeente uiteindelijk door het ministerie kan worden gedwongen toch mee te werken, is nog helemaal niet duidelijk,'' zegt hij. ,,De motie moet de burger niet de indruk geven dat dat wel zo is.''

Deel dit artikel