Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

G20-landen blijven subsidie pompen in fossiele brandstoffen

Groen

Jan Kruidhof

Indiase arbeiders scheppen kolen op een truck in de stad Jammu. © reuters

De G20-landen steunen de productie van fossiele brandstoffen met 420 miljard euro per jaar, meldt een Britse denktank. Dat is bijna vier keer zoveel als wereldwijd wordt uitgegeven aan duurzame energie. In 2009 beloofden de leden van de G20 nog om deze subsidies geleidelijk af te bouwen.

De steun bestond volgens het gisteren verschenen rapport in 2013 en 2014 jaarlijks uit bijna 72 miljard euro aan nationale subsidies, 265 miljard euro aan investeringen in staatsbedrijven en 82 miljard euro aan andere publiek gefinancierde steun.

Het komt erop neer dat de G20-regeringen producenten van fossiele brandstoffen toestaan om klimaatafspraken te ondermijnen, terwijl ze er ook nog voor betaald worden, stellen het Britse Overseas Development Institute en onderzoeksgroep Oil Change International in het rapport.

Lees verder na de advertentie
Producenten van fossiele brandstoffen ondermijnen kli­maat­af­spra­ken, terwijl ze er ook nog voor betaald worden

Weing vooruitgang
Zondag komen de belangrijkste economieën ter wereld, die zich in de G20 hebben verenigd, bij elkaar in Turkije om zich voor te bereiden op de klimaattop die 30 november begint in Parijs. In 2009 beloofden ze nog de subsidies voor fossiele brandstoffen af te bouwen, maar volgens het rapport boeken ze weinig vooruitgang.

President Obama riep andere landen in 2009 nog op om hun verantwoordelijkheid te nemen, maar volgens het rapport gaven de Verenigde Staten nog altijd meer dan 18 miljard euro aan nationale subsidies. Rusland gaf met 21 miljard euro de meeste nationale subsidies van alle G20-landen. Het Verenigd Koninkrijk valt op, doordat het als een van de weinige landen de subsidie op de productie van fossiele brandstoffen zelfs heeft verhoogd, terwijl de investeringen in duurzame energie werden teruggeschroefd.

Ontwikkelingslanden
Hulporganisatie Oxfam Novib vindt dat er een einde moet komen aan de subsidies voor fossiele brandstoffen. "Het is onacceptabel dat de leiders van de G20 hun toezeggingen voor financiering van klimaataanpassing niet nakomen, als zij tegelijk de kolen- en oliesector met deze enorme bedragen blijven steunen. De G20 moet stoppen met het subsidiëren van vervuilers. In plaats daarvan moeten zij ontwikkelingslanden steunen in hun strijd tegen klimaatverandering", zeg Tom van der Lee, directeur campagnes bij Oxfam Novib.

"Subsidies op fossiele brandstoffen zijn irrationeel en inefficiënt: de reden ervoor is politiek", zei zijn collega Tim Gore, Oxfams hoofd klimaatverandering. Hij ziet wel mogelijkheden. "De lage olieprijs biedt een kans op politieke consensus om het schrappen van de subsidie voor elkaar te krijgen."

Deel dit artikel

Producenten van fossiele brandstoffen ondermijnen kli­maat­af­spra­ken, terwijl ze er ook nog voor betaald worden