Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ex-staatssecretaris van milieu lobbiet nu voor weggooiflesjes

groen

Hans Marijnissen

© ANP

Pieter van Geel die als toenmalig staatssecretaris van milieu persoonlijk een streep zette door de uitbreiding van statiegeld, blijkt voorzitter te zijn geworden van de lobbyclub van de frisdrankindustrie. Hij stelt in deze functie dat burgers moeten kunnen kiezen voor in plastic verpakt water 'omdat de milieu-impact zo laag is'.

Van Geel (CDA) was van 2002 tot 2007 verantwoordelijk voor het statiegeld-dossier. Zijn voorganger Jan Pronk wilde statiegeld op kleine flesjes invoeren, maar Van Geel sloot een vrijblijvend convenant met de frisdrankfabrikanten. Van Geel zag af van statiegeld hoewel het zwerfafval van flesjes en blikjes niet met 80 procent was verminderd, zoals was afgesproken. Ook het door de branche beloofde inzamelingsdoel van 55 procent kleine flesjes werd nooit gehaald. Toch bleef het invoeren van statiegeld op kleine flesjes uit.

De voormalig staatssecretaris van milieu blijkt sinds 1 januari 2013 plotseling voorzitter te zijn geworden van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS), naast zijn twaalf andere nevenfuncties. In het blad Frisnieuws schrijft hij dat er in Nederland 'geen kunstmatige tegenstelling gecreëerd moet worden tussen kraanwater en verpakt water'. Er zal volgens hem hard gewerkt moeten worden om de kwaliteit van kraanwater op peil te houden 'aangezien er steeds meer diffuse stoffen in het afvalwater komen'. "Maar de consument heeft alle vrijheid om de keuze te maken voor verpakt water", aldus Van Geel in een mondelinge toelichting. "Dat heeft uitstekende kwaliteit en de milieu-impact is zo laag dat die geen bezwaar oplevert."

De kwaliteit van Nederlands kraanwater is in werkelijkheid volstrekt vergelijkbaar met die van bronwater, terwijl water uit de kraan ook nog veel milieuvriendelijker is. Dit product kent geen transportkilometers en geen uit olie gemaakte verpakking. Volgens deskundigen wordt nog niet de helft van de kleine flesjes ingezameld.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie