Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Europese Commissie wil af van bestrijdingsmiddelen die bijen doden

Home

Emiel Hakkenes

Honingbijen, hard aan het werk. Archieffoto. © Archieffoto ANP

De Europese Commissie werkt aan een verbod op alle bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen. Dat verbod kan nog dit jaar van kracht worden, meldt de Britse krant The Guardian, die inzage had in concept-stukken van de Commissie.

Het gaat om bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden, die over landbouwgewassen worden gesproeid om ongedierte te bestrijden. De Europese voedselautoriteit Efsa stelde vorig jaar vast dat deze middelen, die op zeer grote schaal worden toegepast, ook schadelijk zijn voor bestuivende insecten als bijen en vlinders.

Lees verder na de advertentie

Die conclusie, meenden deskundigen, moest wel leiden tot een verbod op neonicotinoïden. Als een meerderheid van de EU-lidstaten daarmee instemt komt dat er inderdaad.

Het aantal bijen en andere bestuivers loopt al jaren terug

Het aantal bijen en andere bestuivers loopt al jaren terug. Al vanaf het begin werd dat onder meer geweten aan een bestrijdingsmiddel als imidacloprid, dat begin jaren negentig in de land- en tuinbouw werd geïntroduceerd. De gebruikers ervan betogen dat ze er niet zonder kunnen om plantenziektes te voorkomen, maar de politiek en de supermarkten vinden de nadelen van de middelen te groot.

Spannend jaar

In Nederland geldt sinds vorig jaar een verbod voor vijf jaar op het gebruiken en bezitten van imidacloprid. Supermarkten Albert Heijn en Jumbo spraken bovendien met milieuorganisaties Greenpeace en Natuur & Milieu af dat zij van hun leveranciers van groente en fruit eisen dat zij per 2019 stoppen met het gebruik van diverse gewasbeschermingsmiddelen.

Die maatregelen worden overbodig als het Europese verbod inderdaad nog dit jaar in gaat. Ook een rechtszaak van de bijenstichting, die sinds 2010 procedeert tegen de toelating van neonicotinoïden, verliest dan zijn relevantie. “Het belooft een spannend jaar te worden”, reageert de stichting verheugd. Een verbod op de bestrijdingsmiddelen noemt de bijenstichting ‘een nieuw hoogtepunt’.  


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Het aantal bijen en andere bestuivers loopt al jaren terug