Ernstige droogte Noord- en Zuid-Korea bedreigt voedselvoorziening

groen

De Zuid-Koreaanse premier Kim Hwang-sik (middenvoor) gaf gisteren het goede voorbeeld bij de irrigatie van een rijstveld ten zuidwesten van Seoul. © reuters

Noord- en Zuid-Korea lijden onder de ernstigste droogte sinds 105 jaar geleden werd begonnen met de registratie van neerslag. Dat hebben de meteorologische instanties in Pyongyang en Seoul gisteren meegedeeld.

Gevreesd wordt dat de droogte desastreus uitpakt voor de voedselvoorziening in Noord-Korea. Onlangs lieten de Verenigde Naties weten dat twee derde van de 24 miljoen inwoners van Noord-Korea op korte termijn rekening moet houden met chronische voedseltekorten. Het land probeert de droogte te bestrijden door soldaten lappen grond met emmers water nat te laten houden.

Ook Zuid-Korea begint zich zorgen te maken over de oogst. In het land is twee maanden lang geen neerslag van betekenis gevallen. 28.000 mensen, onder wie militairen, zijn gemobiliseerd voor de irrigatie van landbouwgronden. 13.000 waterpompen zijn verspreid in verdroogde regio's.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie