Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Energie met de dag viezer en duurder

Groen

Kees de Vré

Kolencentrale bij de Eemshaven. © Nederlandse Freelancers

Het regent groene-energieprojecten, maar wie denkt dat onze energievoorziening met de dag schoner wordt, heeft het mis. Die wordt viezer, en bovendien duurder en onbetrouwbaarder. Dat is de ongemakkelijke boodschap die opklinkt uit een nieuwe studie naar de energievoorziening in 2030. Dit onderzoek van het Rathenau Instituut, wetenschappelijke denktank voor politiek en beleid, verschijnt volgende week.

Fossiele brandstoffen zijn niet op hun retour, zoals vaak wordt gedacht, stellen de onderzoekers Jurgen Ganzevles en Rinie van Est. Integendeel, we gebruiken er steeds meer van en blijven dat doen. Bovendien zijn fossiele brandstoffen almaar lastiger te winnen. Dat moet ook nog eens gebeuren in ecologisch kwetsbare gebieden als Alaska en de Noordpool. Dat betekent hogere economische en milieulasten.

Nederland ziet bovendien zijn gasvoorraden snel slinken. Daarom moet in 2030 driekwart van onze fossiele energie geïmporteerd worden. Daardoor wordt de energievoorziening onbetrouwbaarder, omdat je niet meer zelf aan de knoppen zit.

Ook energiebesparing zet tot nu toe weinig zoden aan de dijk. Er is te veel gekeken naar louter producten, zoals bij voorbeeld spaarlampen. De opbrengsten bezorgen de burger meer geld in de zak, dat misschien wel wordt besteed aan extra vliegreizen of een grotere auto.

Redding is niet per se van groene energie te verwachten, stelt de studie. Die groeit flink, maar houdt amper tred met de aanwas van grijze energie. Duurzame energie is nu net zo groot als alleen al de groei van de fossiele energie. En hoe staat het met de duurzaamheid van duurzame energie? Hernieuwbare bronnen als zon en wind zijn wel duurzaam, maar zijn zonnepanelen en windmolens dat ook, vragen de onderzoekers zich af. Er zijn schaarse materialen voor nodig. Hoe worden die gewonnen en bewerkt en hoe behoorlijk worden de Chinese arbeiders behandeld die panelen of molens maken?

De onderzoekers roepen overheid en milieubeweging op zich niet meer te verschuilen achter energiemythen en de samenleving op basis van de harde feiten te confronteren met pijnlijke keuzes. De consument zal offers moeten brengen in de vorm van hogere prijzen en het accepteren van windmolens in de achtertuin.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel