Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eneco schrapt 400 miljoen investeringen in duurzame energie

Groen

redactie

Jeroen de Haas (archiefbeeld). © anp

Eneco zet een streep door 400 miljoen euro investeringen in duurzame energie die het in het kader van het energieakkoord uit 2013 had toegezegd. Aanleiding is de dreigende opsplitsing van het energiebedrijf, zei topman Jeroen de Haas vandaag tegen BNR Nieuwsradio.

Minister Henk Kamp (economische zaken) wil dat energiebedrijven zich opsplitsen in een energieleverancier en een netwerkbeheerder. Afgelopen week bepaalde de Hoge Raad dat de minister ondernemingen daartoe mag verplichten. Eneco en branchegenoot Delta waarschuwden toen al dat daardoor hun financiële slagkracht fors wordt aangetast, en dat dit ten koste zou gaan van banen en investeringen.

Jeroen De Haas hield het vandaag niet langer bij een waarschuwing. "Niet omdat we dat willen, maar omdat we het niet meer kunnen betalen, schrappen we per direct 400 miljoen euro aan investeringen in duurzame energie'', zei hij tegen BNR. Eneco was juist een van de eerste grote Nederlanders investeerders in windmolenparken op zee. Maar nu houdt het wat De Haas betreft op, als de minister niet op zijn besluit terugkomt.

De topman vindt het oneerlijk dat Nederland, als enige in Europa, zo ver wil gaan om energiebedrijven ook op holdingniveau uit elkaar te trekken. Hij herhaalde dat Eneco en zijn netwerkbedrijf Stedin organisatorisch toch al los van elkaar opereren. "En dat gaat goed."

Delta en Eneco zijn de enige twee Nederlandse energiebedrijven die nog niet zijn opgesplitst. Nuon en Essent deden dat wel, waarna ze zijn overgenomen door respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE. De netten bleven in handen van de verkopende provincies en gemeenten.

Lees verder na de advertentie
Niet omdat we dat willen, maar omdat we het niet meer kunnen betalen

Jeroen de Haas

Deel dit artikel

Niet omdat we dat willen, maar omdat we het niet meer kunnen betalen

Jeroen de Haas