Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eilandstaatje Samoa roept zijn wateren uit tot haaienreservaat

Groen

Arjen van der Ziel

Een witte haai of mensenhaai, de grootste roofvis ter wereld. © AP

De kleine eilandnatie Samoa heeft zijn wateren uitgeroepen tot een groot reservaat voor haaien. Hoewel de archipel zelf bestaat uit slechts negen nietige stipjes in de Stille Oceaan, beslaat het haaienreservaat 129.000 vierkante kilometer, iets meer dan het gezamenlijke oppervlak van Oostenrijk en Zwitserland.

Samoa volgt hiermee het voorbeeld van andere archipels als Palau, Kiribati, de Cookeilanden en Nieuw-Zeeland. “Laten we samen deze bedreigde diersoorten behouden voor toekomstige generaties”, aldus premier Tuilaepa Seilele in de lokale krant Samoa Observer.

Lees verder na de advertentie
Het reservaat betekent niet dat je als lokale Samoaan niet meer de zee op mag om een haai te vangen om je gezin te voeden

Jennifer Sawada, activiste

Haaien kampen zeker sinds de horrorfilm ‘Jaws’ uit de jaren zeventig met een hardnekkig imagoprobleem. Voor veel mensen zijn het bloeddorstige monsters die loeren op zwemmers en surfers.

Maar volgens dierenbeschermers vallen haaien zelden mensen aan en zijn ze cruciaal voor het ecologisch evenwicht. Haaien doden vooral relatief zwakke en zieke zeedieren, waardoor de sterkere overleven en zich voortplanten. “Ze helpen om oceanen gezond te houden”, zegt activiste Jennifer Sawada.

Tot bezorgdheid van dierenbeschermers lopen haaienpopulaties wereldwijd hard terug en worden sommige soorten bedreigd in hun voortbestaan. Dit komt onder meer door de stijgende welvaart in China, waar haaievinnensoep een delicatesse is.

Verbod op commerciële vangst

In hoeverre het armlastige Samoa, dat deels leeft van de visserij, de bescherming van de roofdieren kan afdwingen, is onzeker. Maar activisten hopen dat het reservaat zal bijdragen aan het overleven van de beesten en dat het hun imago zal verbeteren. Ze benadrukken dat het vangstverbod alleen geldt voor commerciële vissers. Sawada: “Het reservaat betekent niet dat je als lokale Samoaan niet meer de zee op mag om een haai te vangen om je gezin te voeden.”

Deel dit artikel

Het reservaat betekent niet dat je als lokale Samoaan niet meer de zee op mag om een haai te vangen om je gezin te voeden

Jennifer Sawada, activiste