Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een malse, bloederige veggieburger voor vleesliefhebbers

Groen

Melanie Zierse

De Impossible Foods burger. © YouTube

Bij een sappige hamburger druipt het bloed bij elke hap uit het gebakken vlees. Een ware beleving die niet mag ontbreken bij een vegetarische burger, zo dacht Patrick Brown, geneticus van de Amerikaanse Stanford University. Hij bedacht de Impossible Foods burger: een hamburger op plantaardige basis inclusief nepbloed.

Sinds gisteren is de bloederige veggieburger in New York te verkrijgen. Hongerige klanten van het restaurant Momofuku Nishi kunnen voor 12 dollar (omgerekend een kleine 11 euro) uittesten of de snack er niet alleen uitziet als een echte hamburger, maar er ook naar smaakt. Later dit jaar zal er een tweede verkooplocatie bij komen in San Francisco.

De vegetarische burger is het resultaat van jarenlang onderzoek en meer dan 180 miljoen dollar (omgerekend 162 miljoen euro) aan financiering. De doelgroep is niet de overtuigde vegetariërs, maar vleesliefhebbers die alleen overstappen als het alternatief minstens zo goed smaakt en aanvoelt als echt vlees, aldus Brown in een podcast van Vox.

Magisch ingrediënt
De eindversie van de vleesloze hamburger bestaat onder andere uit tarwe, kokosolie, aardappeleiwit en het 'magische' ingrediënt heem. Dat laatste is een ijzerhoudende molecule die zuurstof vasthoudt. De molecule is terug te vinden in alle levende cellen, dus ook in planten. Heem zorgt ervoor dat de Impossible Foods burger er bloedig uitziet en - door de hoeveelheid ijzer - vlezig smaakt.  

De doelgroep hoeft zich niet te bekommeren om het milieu, Brown doet dat wel. "Voor ons zijn andere dingen dan smaak en uiterlijk belangrijk: dat de burger gemaakt is van planten, dat de productie minder impact heeft op het milieu en dat het beter is voor de volksgezondheid", zegt Brown in het interview met Vox.

Uit onderzoek van de Oxford Martin School blijkt dat de uitstoot van landbouw- en voedselproductiegassen met 63 procent kan afnemen als er een groot publiek overstapt op een vegetarisch dieet. De smaak en het uiterlijk van de burger zijn belangrijk om dit publiek te overtuigen.

No Evil Foods
Brown staat er met zijn Impossible Foods burger niet alleen voor. Andere bedrijven richten zich ook steeds meer op de productie van vlees op plantaardige basis, zoals No Evil Foods in Amerika en de Dutch Weed Burger in Nederland.

Lees verder na de advertentie

Impossible Foods Burger

Deel dit artikel