Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een kever ontdekken op Borneo en zelf een naam geven

Home

Monica Wesseling

Driehoornige neushoornkever op Borneo. © Wikicommons

Het is iets anders dan veertien dagen plat aan de Costa’s, bungeejumping boven een ravijn of mindfull op een houtje bijten in een obscuur Indiaas oord. Het kost ook paar centen maar het kan: in één keer onsterfelijk worden. En wereldberoemd, althans in kleine kring. Gewoon een kwestie van meegaan op expeditie naar Borneo, dagenlang zoeken naar een nieuwe kever- of slakkesoort en het minuscule wezen dan zelf een naam geven.

De prijs: 3900 euro. Maar dan heb je ook wat. Tien dagen zweten in een idyllisch regenwoud in Maliau Basin, insectenvallen legen, slakken zeven uit kilo’s grond en die dan qua DNA ontleden. Plus een heuse training in ecologisch onderzoek: in vogels en slangen zoeken, planten determineren en spinnewebben zichtbaar maken met - ja heus - maïzena.

Lees verder na de advertentie

Menno Schilthuizen, hoogleraar kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Rijksuniversiteit Leiden, heeft speciaal voor dit soort expedities voor leken een bedrijfje opgericht, Taxon Expeditions. Want, vindt hij, er is aan universiteiten steeds minder geld beschikbaar voor veldonderzoek, terwijl het voor het behoud van de biodiversiteit juist zo belangrijk is te weten hoe rijk die is. Veel rijker dan vaak wordt gedacht. Schilthuizen: “Van de naar schatting 100.000 tot 200.000 keversoorten van Borneo kennen we er nu vermoedelijk slechts zo’n 35.000. Van slakken is slechts de helft van de naar schatting 1500 bekend. Genoeg te ontdekken dus.” Veel groter dan een halve millimeter zijn ze meestal niet. Echt zoeken dus, in zo’n overwoekerd regenwoud.

Als het je lukt een nieuwe soort te vinden - Schilthuizen zelf heeft al menig nog niet beschreven diersoort ontdekt - dan mag je die zelf een naam geven. Volgens bepaalde regels dan. En je eigen naam verwerken in de wetenschappelijke naam is iets wat vrijwel alle biologen je zullen ontraden. Want eigen roem ...

Deel dit artikel