Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ecosysteem bedreigd door eerste goudmijn in diepzee

Groen

© EPA

De regering van Papoea-Nieuw-Guinea heeft de Canadese mijnbouwfirma Nautilus Minerals een licentie gegeven om de eerste diepzeemijn ter wereld te bouwen. Op 1.600 meter diepte is dit de eerste in zijn soort, en zou het unieke ecosysteem grondig kunnen verstoren bij het ontginnen van goud en koper.

Dat meldt Treehugger.com. Het is niet de eerste keer dat arme landen makkelijk akkoord gaan om rijkdommen te laten ontginnen, dankzij de beloftes van gedeelde inkomsten, economische vooruitgang en het creëren van nieuwe banen. Vaak brengt dat ook een negatief kantje met zich mee, en opnieuw lijkt het milieu er het grootste slachtoffer van te worden.

Nog nooit werd er op een diepte van 1.600 meter aan mijnbouw gedaan. Wetenschappers kunnen dan ook enkel voorspellen wat er zal gebeuren, en die voorspellingen zijn niet onmiddellijk positief te noemen. De mijnbouw zou een impact hebben op het ecosysteem in een omtrek van anderhalve miljoen vierkante kilometer, 'op manieren die we ons zelfs niet kunnen voorstellen'.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie