Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Echte macho's eten vlees

groen

Redactie

Een biefstukje. © Thinkstock

Mannen zijn minder snel geneigd om vegetarisch te eten, omdat ze rood vlees sterk associëren met mannelijkheid, en groenten of vleesvervangers veel minder. Dat blijkt uit onderzoek in het Journal of Consumer Research.

Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Pennsylvania gingen na waarom mannen minder snel geneigd zijn dan vrouwen om vegetarisch te eten. Ze ontdekten dat een sterke culturele associatie bestaat tussen rood vlees, zoals biefstuk, en mannelijkheid.

"We onderzochten of mensen in Westerse culturen een metaforisch verband leggen tussen vlees en mannen", schrijven de auteurs. Hun onderzoek toont aan dat dat inderdaad het het geval is.

Associaties
De wetenschappers deden verschillende experimenten om associaties te meten tussen verschillende voedselbestanddelen. Daaruit bleek dat mensen vlees als mannelijker beschouwen dan groenten. In gesprekken rond vlees werden meer mannelijke woorden gebruikt, en proefpersonen beoordeelden mannen die vlees aten als mannelijker dan hun vegetarisch etende collega's.

"Voor de sterke, traditionele spierballenrollende Amerikaanse man is rood vlees sterk, traditioneel en macho-voedsel", vatten de auteurs samen. "Soja is dat niet. Om dat te eten, moeten de mannen het voedsel dat ze als even sterk als zichzelf beschouwen inruilen voor voedsel dat ze zien als zwak."

De wetenschappers besluiten dat, als reclamejongens en gezondheidsspecialisten de eetgewoonten willen veranderen, ze ook de metaforen en associaties zullen moeten veranderen. Sojaburgers bijvoorbeeld zouden uiterlijk meer moeten gaan lijken op traditionele hamburgers om macho's over de streep te trekken.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.