Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Drijvende windmolens in alle soorten en maten

Groen

Vincent Dekker

Schets van een drijvend windmolenpark zoals het voor de Franse kust zou kunnen verschijnen. © Hexicon
Vincent wil Zon

Drijvende windmolens kunnen energie gaan oogsten waar de wind het hardste waait: vaak boven heel diep water. Ze worden al volop getest, en je hebt ze in alle soorten en maten.

In mijn vorige blog kon ik melden dat Schotland de primeur krijgt van een windmolenpark dat bestaat uit louter drijvende turbines. Het Noorse Statoil bouwt op het oog traditionele molens, maar een deel van de mast fungeert onder water als drijver. Het is een elegante oplossing, maar bepaald niet de enige manier om enorme windmolens op het water te laten drijven.

Frankrijk
Er is al enige tijd een wedloop gaande om het eerste grote drijvende windmolenpark te realiseren. Zo wees Frankrijk vorig jaar al twee gebieden in de Middellandse Zee en één in de Golf van Biskaje aan waar drijvende windturbines kunnen worden 'afgemeerd', als dat de juiste term is. Inmiddels is duidelijk dat het eerste park pas in 2020 in gebruik wordt genomen. Het komt in de Middellandse Zee, voor de kust van Gruissan, niet ver van de Spaanse grens.

Lees verder na de advertentie

Fukushima

De Fransen kwamen met hun plannen een week nadat in Japan, nota bene voor de kust van Fukushima, een drijvende molen van 7 MW was geïnstalleerd. Maar daar gaat het vooralsnog om één molen, dus is nog geen sprake van een windmolenpark.

Portugal
Kort na de Fransen kwamen vorig jaar ook de Portugezen met een plan voor een drijvend windturbinepark. De molens daarvoor komen 'gewoon' van Vestas, de drijvers maken de constructie bijzonder. Het is een stellage van drie holle pijlers. Net als bij boorplatforms worden die voor een groot deel met zeewater gevuld, waardoor ze goeddeels onder water verdwijnen. Als de molen door wisselende windsterktes dreigt te gaan slingeren, wordt water van de ene pijler naar de andere gepompt om de mast verticaal te houden.

Nederland
In ons land dobberen bij mijn weten nog geen molens in het water. Maar we zijn wel bij de ontwikkeling ervan betrokken. Het Noorse DNV GL, waar de Kema uit Arnhem door is overgenomen, is wereldwijd actief op energie-gebied en is nu doende standaarden voor drijvende windmolens te ontwikkelen.

Het zou natuurlijk mooi zijn als de Nederlandse inbreng niet tot papier beperkt blijft. Over tien jaar op de Tweede Maasvlakte een enorme werf waar de drijvers voor drijvende windturbines worden gebouwd, dat lijkt me met al onze offshore-kennis niet onmogelijk. En dan ook graag duizend van die molens onder Nederlandse vlag midden op de Noordzee laten dobberen.

Drijvende windmolen voor de kust van Fukushima. © Japanse overheid
Een drijvende windmolen, een Windfloat, wordt naar zijn ankerplaats gesleept. © Principal Power

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie