Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doet burcht verbreding A27 de das om?

Home

Maaike Homan

Dassen mogen niet gevangen worden genomen, gedood of zomaar worden verplaatst. © RV

Tegenstanders van de verbreding van de snelweg A27 in Utrecht hebben hulp gekregen uit onverwachte hoek. Op het landgoed Amelisweerd is een dassenburcht gevonden. Op camerabeelden is in ieder geval één roofdier vastgelegd. 

Dassen zijn in Nederland strikt beschermd. Ze mogen niet gevangen worden genomen, gedood of zomaar worden verplaatst.

Lees verder na de advertentie

Voor de verbreding moet vijftien meter van het landgoed af. Precies de plek waar de burcht is gevonden en waar veertig meter hoge bomen staan, waarvan sommigen honderden jaren oud zijn. Tegenstanders van de verbreding noemen de vondst hoopvol.

Inventarisatie

“Het bewijst in ieder geval ons vermoeden dat de inventarisatie van de natuur in het gebied onvolledig is gedaan en opnieuw moet”, zegt Jos Kloppenborg van de actiegroep Vrienden van Amelisweerd. Volgens hem geeft de vondst de actiegroep extra munitie in het hoger beroep tegen de verbreding dat is ingediend bij de Raad van State.

Burchten worden in groten getale vernield of uitgegraven en er worden zelfs dassen doodgeschoten

Marc Moonen van Das&Boom

Rijkswaterstaat zegt echter dat het al van plan was om over een paar maanden onderzoek te doen naar de flora en fauna in het gebied, ‘waaronder nader dassenonderzoek’. “Daaruit moet blijken waarom de dieren de burcht gebruiken of deze permanent bewoond wordt en welke maatregelen wij kunnen nemen”, zegt Pactrica Troost, persvoorlichter van Rijkswaterstraat Midden-Nederland. “Wij gaan dus gewoon verder op de door ons ingeslagen weg.”

In Nederland leven momenteel ongeveer zesduizend dassen, vaak in kleine groepen van twee tot vier dieren, vertelt Marc Moonen van de stichting Das&Boom. Mochten er inderdaad permanent dassen wonen op Amelisweerd dan heeft dat nog steeds geen consequenties voor de verbreding, denkt hij.

Imago

“Het gebeurt vaker dat dassen verplaatst worden naar een kunstmatige burcht, daar helpen wij dan soms aan mee.” Bovendien, zegt hij: “We willen ook niet dat het draagvlak voor de das afneemt, doordat een snelweg niet verbreed mag worden.” Het imago van de das heeft het volgens hem al zwaar genoeg te verduren. Moonen spreekt zelfs van een hetze tegen de roofdieren omdat ze het maïs van boeren vernietigen. “Uit een recente inventarisatie blijkt dat burchten in groten getale worden vernield of uitgegraven en er worden zelfs dassen doodgeschoten.”

In Utrecht kan de das vooralsnog op een heldenstatus rekenen. Niet alleen onder veel inwoners kan de verbreding op weerstand rekenen, ook de gemeenteraad, het college en de provincie zien het nut van de verbreding niet in. De Vrienden van Amelisweerd hebben hun hoop, naast de das, ook op het nieuwe kabinet gericht. Kloppenborg: “De thema’s groen en klimaat spelen een belangrijke rol in de onderhandelingen.” Hij zucht even: “Het zal spannend blijven tot het einde en tot die tijd gaan wij door met procederen.”


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Burchten worden in groten getale vernield of uitgegraven en er worden zelfs dassen doodgeschoten

Marc Moonen van Das&Boom