Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dit koraal verhuist nog even snel voor de brexit het kanaal over

Groen

Jeroen den Blijker

Een duiker oogst het koraal voor transport © Burgers’ Zoo

32 dozen, elk formaat koelbox, gaan woensdag het Kanaal over. Bestemming: de aquaria van Chester Zoo en Sea life Londen Aquarium. Afzender: de Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem. In de dozen zit, verpakt in plastic zakken vol water, vooral koraal.

Maar ook zeeanemonen en koraalvissen. “Een flinke bestelwagen vol, samen al snel een ton in gewicht ”, zegt bioloog Max Janse van Burgers’ Zoo.

Lees verder na de advertentie

Burgers’ Zoo verstaat de kunst van het kweken van koraal. Janse schat dat tenminste zestig aquaria eerder koraal ontvingen uit Arnhem. “Van Zuid-Spanje tot Noorwegen, van Polen tot Monaco – overal kom je ons koraal tegen.” De dierentuin noemt zichzelf dan ook ‘de hofleverancier van koralen aan collega-aquaria in Europa’.

Van Zuid-Spanje tot Noorwegen, van Polen tot Monaco – overal kom je ons koraal tegen

Max Janse

© Burgers’ Zoo

Nu zijn duikers in het enorme tropisch aquarium – 750.000 liter groot – afgedaald, speciaal voor Engeland. Daar zaten de diverse koraalsoorten elkaar toch al behoorlijk in de weg, wat het nodige snoeiwerk noodzakelijk maakt. Al heeft dit transport ook een politiek kantje, erkent Janse. “De verhuizing stond al lang op de planning. Maar we wisten ook: dat moeten we dan wel vòòr de brexit doen.” 

© Burgers’ Zoo

Koraal is immers een wettelijk beschermde diersoort. De papieren rompslomp van transport binnen de Europese Unie is nog wel te overzien. Maar export naar buiten de Unie is van een geheel andere orde, weet Janse. Nee, de Britten hoeven niet te betalen voor de meer dan driehonderd geweekte koralen. “We handelen niet in dieren”, zegt Janse. “Bovendien: jaren geleden kregen we zo ook een haai uit Engeland.” Al is het de vraag of dat na de brexit nog gemakkelijk zal kunnen.

Lees ook:

Koraal sterft af door de zonnebrandcrème van toeristen

In tropische gebieden blijkt koraal af te sterven door de schadelijke werking van zonnebrandcrème. Het middel oxybenzon is de boosdoener. “Op veel plaatsen smaakt het zeewater gewoon naar kokos.”

Deel dit artikel

Van Zuid-Spanje tot Noorwegen, van Polen tot Monaco – overal kom je ons koraal tegen

Max Janse