Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Deze slak presteert het onmogelijke

Groen

Koos Dijksterhuis

Slak in het netje. © Herman Bink
Natuurdagboek

Mijn vroegere buurman Herman Bink stuurt me weleens een bericht over een natuurverschijnsel in zijn tuin. Sommige mensen maken de gekste natuurverschijnselen mee en Bink spant de kroon, altijd is het iets verbazingwekkends. Met foto's die bewijzen dat hij geen fata morgana heeft gezien.

Dit keer stuurt hij een foto van een gifgroen netje rond een vetbol. Zo'n netje dat de neiging heeft op de grond te belanden en daar in zijn onverwoestbare plastic tot het einde der tijden te blijven.

Lees verder na de advertentie
Met een gevulde buik het netje verlaten valt niet mee. De slak zit gevangen

Naaktslakken stropen tuinen af op eetbaarheden. Ze lusten alles en zeker de lekkernijen voor vogels. Broodkruimels, klokhuizen, kliekjes, zaden - naaktslakken zijn er als de kippen bij, eten alles op en wat de dans ontspringt raakt besmeurd met slakkenslijm. Een hangende vetbol lijkt me voor een slak geen gemakkelijk reisdoel, maar allicht dat een atletische slak erbij weet te komen. Maar er ín?

Gesmuld van de vetbol

De slak van Bink zit onmiskenbaar ín het vetbolnetje. Daar heeft hij vast gesmuld van de vetbol, die helemaal op is. Met een gevulde buik het netje verlaten valt niet mee. De slak zit gevangen. Wat een pech; het lijkt wel vrijdag de dertiende.

Bink legt het netje met slak en al op de grond en na een tijd zit de slak ernaast! Helaas is de ontsnapping niet gezien, laat staan vastgelegd. Zou het losgemaakte netje een smalle opening hebben waar de slak zich doorheen wurmde? Maar dan nog was het netje, toen het hing en de slak naar binnen kroop, aan weerszijden hermetisch gesloten! Dankzij hun lenigheid en zelfgemaakte glijmiddel kunnen slakken door de nauwste doorgangen, maar zo'n maas in het net van hooguit vier bij vier millimeter, met scherpe randjes? Kan een forse, volgevreten slak zich daardoor persen?

Mocht u vergelijkbare slakkenstaaltjes hebben waargenomen, laat het dan weten via groen@trouw.nl of dijksterhuis.net

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Lees hier alle afleveringen van zijn natuurdagboek.

Deel dit artikel

Met een gevulde buik het netje verlaten valt niet mee. De slak zit gevangen