Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Deliveroo bezorgt geen haaievinnensoep meer

Groen

Sacha Bouma

Zaak in Hongkong waar haaienvinnen worden verkocht. Rechtsboven: haaienvinnensoep. ( FOTO'S EPA )

Wie de Chinese delicatesse haaie­vinnensoep wil bestellen, kan niet langer bij Deliveroo terecht. De bezorgservice haalt zeshonderd gerechten met haaievin van zijn platform. 

Het bedrijf, in opspraak omdat het bezorgers dwingt tot een bestaan als zzp’er, wil graag bedreigde diersoorten beschermen. Emma Simmonds, directeur beleid bij Deliveroo, meldt in een persbericht: “We willen dat alle restaurants waarmee we samenwerken duurzame voedselproductie bevorderen.” 

Lees verder na de advertentie

Vandaag ondertekende het bezorgplatform het ‘No Shark Fin’-pact van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het pact, waarbij particulieren, horecagelegenheden en bedrijven zich kunnen aansluiten, wil de handel in haaievinnen aanpakken.

Haaien verdwijnen sneller uit de oceaan dan ze zich kunnen voortplanten

De vraag naar die vinnen groeit namelijk. Voor de Aziatische delicatesse haaievinnensoep, vaak geserveerd bij huwelijken en andere feesten, worden wereldwijd jaarlijks meer dan 70 miljoen haaien geslacht. Haaien verdwijnen sneller uit de oceaan dan ze zich kunnen voortplanten.

Deliveroo belooft alle haaieproducten te verwijderen uit het bezorgmenu. Het betreft gerechten uit 180 restaurants wereldwijd. In Nederland gaat het over een een handvol restaurants. Simmonds noemt het een belangrijke stap: “Wij zijn vastbesloten om het beste platform te zijn met de grootste selectie voor de consument. Dit moet uiteraard gepaard gaan met de bescherming van ons milieu.”

Onduidelijk is nog hoe Deliveroo’s ambitie de beste te worden zich vertaalt in de omgang met zijn bezorgers. De Nederlandse rechter oordeelde vorige maand dat de bezorgers een dienstverband moeten krijgen en geen – wat veel goedkoper is voor Deliveroo – zelfstandigen zijn. 

Lees ook:

Wat betekent de Deliveroo-uitspraak voor het bezorgbedrijf?

Deliveroo mag van de rechter zijn koeriers niet als zzp’ers inhuren. Moeten bedrijven die hetzelfde doen zich zorgen maken?

Deel dit artikel

Haaien verdwijnen sneller uit de oceaan dan ze zich kunnen voortplanten